Styreleder Carl-Henric Svanberg i Volvo(Foto: Volvo)

Stockholmsbørsen stiger langsomt etter mandagens børsslakt efter måndagens börsslakt. Samme stabilisering ventas i resten av Europa. Børsene i Asia er også på vei opp igjen. Saudiarabia har startet en oljepriskrig som ryster verdensbørsene med kraftig børsfall og USA Oslo Børs og i USA.

Oljefondets svenske aksjer ble barbert med ti milliarder kroner under mandagens nedgang på børsene. Totalt har oljefondet aksjer for 115 milliarder i 146 svenske selskaper. Den totale verdien av oljefondet er nå under ti tusen milliarder kroner, dvs 9,85 tusen milliarder kroner. Volvo er den største aksjeposten i Sverige med 4,9 milliarder norske kroner, der fondet stemmer for 3,95 prosent. Svenska Cellulosa er nest største post ed 4,5 milliardere kroner. Det norske oljefondet eier aksjer for 4,5 milliarder kroner, med en eierandel på 7,18 prosent. NBIM stemmer for 9,59 prosent av aksjene i Svenska Cellulosa, med en dominerende minoritetspost på nesten ti prosent.

Største aksjeposter

Oljefondet har investert 6,6 milliarder Nok i låskonsernet Assa Abloy, og 6,3 milliarder kroner i Atlas Copco, som varsler svakere resultater i år. Nedgangen har vært stor i Wallenbergs investeringsselskap Investor AB, der fondet har investert 6,3 milliarder kroner Her merker vi oss at oljefondet har aksjer for en milliard norske kroner i Saab(eier 2,6 prosent), og 1,7 milliarder kroner i storbanken SEB der NBIM eier 0,95 prosent. De svenske bankene falt kraftig mandag, bla. Swedbank der oljefondet har plassert 4,3 milliarder NOK, og eier 2,9 prosent.

Oslo børs opp to prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,7 prosent i åpningsminuttene tirsdag morgen.Aksjene i Equinor og DNB er mest omsatt ved børsstart, med oppganger på henholdsvis 2,79 og 3,02 prosent. Samtidig er Nel opp 6,05 prosent, Mowi stiger 2,14 prosent, mens Aker BP og Telenor er opp henholdsvis 3,91 og 0,93 prosent, som Børens mest omsatte selskaper. Utviklingen kommer dagen etter oljeprisraset som utløste den verste børsdagen siden finanskrisen. Nordnets aksjeekspert, Roger Berntsen,sier til E 24 at dette har vært «et børsfall av historiske proporsjoner».Shenzhen-børsen i Kina steg 3,17 og Shanghai-børsen steg 1,34 prosent

Jacob Wallenberg jr. i Investorgroup AB har merket børsfallet( Foto: Investorgroup.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*