Inflasjonstakten i USA falt i januar, ifølge ny statistikk fra amerikanske myndigheter torsdag. Konsumprisindeksen økte med 3,1 prosent i løpet av måneden, noe som var høyere enn forventningene, som ifølge Facset/Barron’s var på 2,9 prosent. Dette kan sammenlignes med samme tall i desember, som var 3,4 prosent.

Norges Bank med uendret rente, varsler første rentekutt til hösten. Samlet sett vurderer Norges Bank at utsiktene for norsk økonomi er om lag som ventet i forrige strategirapport i desember. Sentralbankssjef Ida Wolden Backe er fotografert av Nils S. Aasheim i Norges Bank. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen har i lang tid gått mot strømmen, argumentert for lave renter og kritisert mange av Norges Bank rentehevinger.

I pressemeldingen legger de vekt på:

  • Kronen er noe sterkere enn anslått i forrige strategirapport
  • Arbeidsledigheten er fortsatt svært lav, og sysselsetningen er noe høyere enn ventet i forrige rapport
  • Underliggende prisvekst fortsatt klart over målet, var 5,5% i desember

Norges Bank mener at renten er høy nok, og at den trolig vil kunne senkes til høsten. Men, de vil først se at prisveksten faktisk dempes, og de skriver at: etter hvert som prisveksten kommer ned og forholdene i økonomien tilsier det, kan vi begynne å sette renten ned igjen».

De gjentar at det er stor usikkerhet, og at om kronen svekker seg og prisveksten holder seg høy lenger enn det de nå tror, så er de beredt til å heve renten igjen. Skulle økonomien og prisveksten bremse kraftigere opp, vil de kunne sette renten raskere ned.

Kuttes med en kvart prosent

Markedet forventer at Norges Bank vil begynne å kutte renten allerede i første kvartal i år, og at styringsrenten skal kuttes til rundt 3,5%. Norges Bank har i sin siste rentebane antydet at renten skal kuttes med 0,25 %-poeng i løpet av Q4 i år. Ser en lenger ut har Norges Bank og markedet lik forventning til hva renten skal være i 2026, da begge venter en styringsrente rundt 3%.

Vi tror det er lite sannsynlig med rentekutt før etter sommeren, gitt den svake kronekursen og utsikt til et høyt lønnsoppgjør. Det er selvsagt mye som kan skje, som nye sjokk til finansmarkedet og vi kan ikke utelukke at kronen styrker seg videre. Men, vi tror sentralbanken i USA også må vente litt lenger enn det markedet tror før de begynner å kutte renten. Dermed vil trolig ikke kronen styrke seg så veldig mye fremover.

Vil få inflasjonen ned

Norges Bank har et overordnet mål om å få inflasjonen ned til 2%. Selv med den rentebanen som lå i strategirapporten fra desember, pluss en noe sterkere kronen, så vil ifølge Norges Banks modeller ikke inflasjonen trolig ikke komme helt ned til 2% ved utgangen av 2026. Skulle de begynne å kutte renten tidligere, og dermed risikere at kronen svekker seg, så vil det kunne resultere i at inflasjonen biter seg fast og det kan bli behov for nye runder med renteøkninger, skriver Sparebank 1 i en kommentar.

Prisveksten har dempet seg, mye i USA men også i Norge. Olav Chen i Storebrand advarer om at stigende oljepriser kan bety en ny runde med kraftigere prisvekst i amerikanske økonomi.

– Det at inflasjonen i USA har kommet ned fra ni til tre prosent, er mye på grunn av energiprisene. Toppen i energiprisene var på denne tiden i fjor, skriver E 24.

Norge bør la seg inspirere av Qatar som også er stinn av oljepengar: satse på import av midlertidige arbeidsinnvandrarar frå Afrika og Asia, med lavere lønn og lengre arbeidsdagar, foreslår sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til Fri Fagbevegelse. Foto av Jan Ludvig Andreassen er tatt av Håvard Sæbö i Fri Fagbevegelse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*