Utenriksministrene møttes i Brussel onsdag (3. april 2024) for den første av to dager med møter for å markere NATOs 75-årsjubileum og forberede toppmøtet i Washington i juli. Dette var også det første møtet mellom NATOs utenriksministre med Sverige som fullverdig medlem.

– Ukrainerne går ikke tom for mot, de går tom for ammunisjon, sa generalsekretær Jens Stoltenberg etter møtet. Han la til: "i møtet vårt i dag diskuterte vi hvordan vi kan sette vår støtte på et fastere og mer varig grunnlag for fremtiden. Alle allierte er enige om behovet for å støtte Ukraina i dette kritiske øyeblikket. Det er en enhet av formål. I dag har de allierte blitt enige om å gå videre med planleggingen for en større NATO-rolle i å koordinere sikkerhetshjelp og trening. Detaljene vil ta form i ukene som kommer, men gjør ingen feil: Ukraina kan stole på NATO-støtte nå, og i lang tid."

Trussel om terror

Ministrene diskuterte også sikkerhetsutfordringer i Alliansens sørlige nabolag, inkludert den vedvarende trusselen om terrorisme. Stoltenberg sa at ministrene diskuterte funnene til en ekspertgruppe han utnevnte i oktober i fjor for å gjennomgå NATOs tilnærming til sine sørlige naboer, og at ledere vil vurdere konkrete forslag på toppmøtet i Washington.

NATO-Ukraina-rådet møtes på utenriksministernivå torsdag, sammen med Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Også på torsdag vil NATOs utenriksministre møte sine Indo-Stillehavspartnere og EU for å diskutere styrking av det praktiske samarbeidet, samt de globale implikasjonene av Russlands krig mot Ukraina.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*