Ballongen kunne drive etteretning fastslår FBI(Foto: Associated Press)

WASHINGTON (AP) – Kina-ballongen som ble skutt ned av USA var utstyrt for å oppdage og samle etterretningssignaler som en del av et enormt, militærtilknyttet luftovervåkingsprogram som var rettet mot mer enn 40 land, erklærte Biden-administrasjonen torsdag, med henvisning til bilder fra amerikanske U-2 spionfly.

En flåte av ballonger opererer under ledelse av People’s Liberation Army og brukes spesifikt til spionasje, utstyrt med høyteknologisk utstyr designet for å samle sensitiv informasjon fra mål over hele kloden, sa USA. Lignende ballonger har seilt over fem kontinenter, ifølge administrasjonen.

En uttalelse fra en høytstående tjenestemann i utenriksdepartementet ga de mest detaljerte til dags dato knyttet til Kinas militære til ballongen som ble skutt ned av USA sist helg over Atlanterhavet. De offentlige detaljene som skisserer programmets omfang og muligheter var ment å tilbakevise Kinas vedvarende fornektelser om at ballongen ble brukt til spionasje, inkludert en påstand torsdag om at amerikanske anklager om ballongen utgjør «informasjonskrigføring».

President Joe Biden forsvarte USAs aksjon.

Og på spørsmål i et intervju med spanskspråklige Telemundo Noticias om ballongepisoden representerte et stort sikkerhetsbrudd, svarte han nei.

«Se, den totale mengden av etterretningsinnhenting som foregår i alle land rundt om i verden er overveldende,» sa han. «Det er uansett ikke et stort brudd. Jeg mener, se … det er et brudd på internasjonal lov. Det er luftrommet vårt. Og når den først kommer inn i rommet vårt, kan vi gjøre hva vi vil med det.»

På Capitol Hill stemte huset enstemmig for å fordømme Kina for et «frekvent brudd» av USAs suverenitet og forsøk på å «bedra det internasjonale samfunnet gjennom falske påstander om deres etterretningsinnsamlingskampanjer.» Republikanerne har kritisert Biden for ikke å handle tidligere for å sette ned ballongen, men begge partienes lovgivere kom sammen om avstemningen, 419-0.

I Beijing, før USA tilbød sin nye informasjon, gjentok det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Mao Ning nasjonen sin insisterte på at den store ubemannede ballongen var et sivilt meteorologisk luftskip som hadde blåst ut av kurs og at USA hadde «overreagert» ved å skyte den ned.

«Det er uansvarlig,» sa Mao. De siste anklagene, sa hun, «kan være en del av den amerikanske sidens informasjonskrigføring mot Kina.»

For å understreke spenningen, nektet Kinas forsvarsminister å ta en telefon fra forsvarsminister Lloyd Austin for å diskutere ballongspørsmålet på lørdag, sa Pentagon. Utenriksminister Antony Blinken avlyste en planlagt helgetur til Beijing.

USA motsa direkte Kinas versjon av hendelsene, og sa at bilder av ballongen samlet inn av amerikanske U-2 spionfly da den krysset landet viste at den var «i stand til å gjennomføre innsamling av signaletterretning» med flere antenner og annet utstyr designet for å laste opp sensitive informasjon og solcellepaneler for å drive dem.

Jedidiah Royal, USAs assisterende forsvarssekretær for Indo-Stillehavet, fortalte et underutvalg for bevilgninger i Senatet at militæret har «noen veldig gode antagelsser» om hvilken type etterretning Kina søkte. Mer informasjon var forventet å bli gitt tilbake i en klassifisert setting, skriver Associated Press.

Oversettelse til norsk: Erik Heming. Kilde: Associated Press.

President Joe Biden fotografert i White House(Foto: Gov.US)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*