Utenriksminister Sergej Lavrop fotografert av Kremlin.ru

BRUSSEL (AP) – USA og europeiske allierte sa fredag at de trapper opp sanksjonene over Russlands invasjon av Ukraina ved å legge til tiltak direkte rettet mot president Vladimir Putin og hans utenriksminister, og legge diplomatiske appeller til side da Russlands styrker stengte Ukrainas hovedstad.

Utspillet fra USA, EU og Storbritannia sender «en klar melding om styrken til motstanden mot handlingene» av Putin, sa pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki. På en dag da eksplosjoner og skuddsalver hørtes i Kievs hovedstad, og pave Frans dro til Russlands ambassade i Roma for personlig å appellere om en slutt, var sanksjonene en del av den økende globale fordømmelsen av offensiven.

Ingen flere tiltak

På spørsmål fra journalister om USAs president Joe Biden har planlagt flere direkte diplomatiske overturer mot Putin, hvis bakke- og luftstyrker driver en offensiv mot Ukrainas nøkkelbyer, sa Psaki nei.

«Jeg vil si at et øyeblikk hvor en leder er … midt i å invadere et suverent land er ikke øyeblikket hvor diplomati føles passende,» sa Psaki til journalister på en briefing i Det hvite hus. «Det betyr ikke at vi har utelukket diplomati for alltid.»

Saki sa at USA forberedte individuelle sanksjoner mot Putin og utenriksminister Sergey Lavrov, som sannsynligvis inkluderer reiseforbud. Kunngjøringen kom timer etter at EU kunngjorde at de hadde til hensikt å fryse Putins eiendeler, og den britiske statsministeren Boris Johnson fortalte NATO-lederne at landet hans også ville sanksjonere Putin og Lavrov.

Saki sa at USA også vil sanksjonere det russiske direkteinvesteringsfondet, som fungerer som et suverent formuesfond ment å trekke kapital inn i den russiske økonomien.

Fryser eiendeler

De amerikanske og europeiske allierte kunngjorde omfattende frysing av eiendeler og andre straffer torsdag mot Russlands banker, statseide foretak og eliter, men de sparte Russlands leder og utenriksminister i den runden.

En amerikansk tjenestemann, som snakket på betingelse av anonymitet for å diskutere Biden-administrasjonens samtaler internt om saken, sa at det var debatt blant administrasjonens tjenestemenn om hvorvidt Lavrov skulle inkluderes i sanksjonene, ettersom noen ønsket å sikre at en vei for diplomatisk kontakt forble åpen.

Mens sanksjonene som skal innføres ikke ville forby kontakt mellom for eksempel Putin og Biden, eller USAs utenriksminister Antony Blinken og Lavrov, satte de en ny kulde på det som hadde vært uker med gjentatt diplomatisk innsats med Russland mens Putin bygget opp styrker ved Ukrainas grenser. Debatten om å inkludere Lavrov gikk frem og tilbake, og var en av grunnene til at de individuelle sanksjonene ikke ble annonsert sammen med torsdagens øvrige tiltak.

Ukrainas ambassadør i USA, Oksana Markarova, kalte de allierte beslutningen om å fryse eiendelene til Putin selv som den riktige, skriver Associated Press.(Oversettelse Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*