Polens utenriksminister Witold Waszcyzkowski kaller Tysklands ambassadør inn på teppet mandag( Foto: Reuters)
Polens utenriksminister Witold Waszcyzkowski kaller Tysklands ambassadør inn på teppet mandag( Foto: Reuters)

WARSAWA, Polen(AP) De nye lovene i Polen har møtt hard kritikk fra tyske politikere. Tysklands ambassadør i Warszawa er innkalt på teppet til uken. Den polske og tyske regjering sier at det er snakkom en samtale. Men EU skal drøfte de nye polske lovene den kommende uken. EU vil vurdere om Polens nye regjering bryter regelverket ved å vedta omfattende reformer i landets institusjoner, som også begrenser media. Tusenvis av motstanderne av Polens nye høyreorienterte regjering protesterte i Warszawa og andre byer i helgen mot en politikk som de sier truer demokratiet. Polens president Andrzej Duda talte i presidentpalasset i Warszawa. Det konservative rettferdighetspartiet som tiltrådte i november, vil gjøre raske og store endringer i lovverket, noe som fordømmes av opposisjonen og EU`s ledere. Reformene innebærer endringer i landets høyesterett, i utdanningssystemet, politietatenog, og en en ny lov vil begrense hva som kan sendes i statlige kringkastere.

Ny medielov

Den nye medieloven som trådte i kraft fredag, kutter i vilkårene for statlig radio og TV-sendinger. En separat mediekommisjon skal rapporterer til det polske parlamentet. Statsråden har utnevnt høyreekstrem politiker og journalist ved navn Jacek Kurski for å kontrollere statlig fjernsyn. I forrige måned vedtok parlamentet å endret lovgivningen om utnevnelse av dommere til høyesterett i polen. EU-ledere og Europakommisjonen vil nå debattere rettssikkerheten i Polens rettssikkerhet på onsdag. Regjeringen, som tok makten i Polen i november, hevder at det er behov for å reformere flere statlige organer etter de forrige polske regjeringenes mislighold.

Signeres snart

Det er ventet at president Andrzej Duda vil signere den nye loven snart. Opposisjonen og noen ledere i EU sier at den nye loven bryter med retten til medias uavhengighet. Polsk utenriksminister Witold Waszczykowski sier at tyske politiskeres uttalelser er ble gjort uten en skikkelig kunnskap om situasjonen i Polen. EU-kommissær Guenther Oettinger krever at Polen settes under under en overvåkningsmekanisme, som i verste fall kan føre til suspensjon av Polens stemmerett i EU.

-Det er mange grunner til å følge med på rettssikkerheten og overvåke det som skjer i Warszawa, sier Oettinger ifølge avisen Frankfurter Allgemeine søndag. Waszczykowski innkaller dermed Tysklands ambassadør i Polen inn på teppet mandag. Fire styremedlemmer i statlige TV-kanaler trakk i forrige uke i protest mot den nye loven, statlig Tv og radio understreket i helgen at man understreker sine forpliktelser overfor EU`s verdier. Andre store reformer som er vedtatt er å plassere lojale dommere på i høyesterett i Polen. Den nye regjeringen haar også vedtatt endringer i politiet, som også gir dem utvidede fullmakter, skriver Associated Press fra Warzawa og Bryssel.

Polens President Andrzej Duda skriver under på de nye polske grunnlovene som trer i kraft om kort tid( Foto: Ap)
Polens President Andrzej Duda skriver under på de nye polske grunnlovene som trer i kraft om kort tid( Foto: Ap)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*