Den amerikanske kongressen vil ikke si ja til salg av det amerikanske jagerflyet F-16, før Tyrkia sier ja til svensk medlemsskap i NATO. Etter alt å dømme sier den tyrkiske presidenten og dermed parlamentet ja i oktober for å sikre seg kjøp av amerikanske jegerfly. På bildet ser vi Sveriges statsminister Ulf Kristersson på besøk FN i News York og generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO(Foto.)

Den tyrkiske presidenten Recip Erdogan gikk mandag med på å videresende til parlamentet Sveriges forsøk på å bli med i NATOs militærallianse, og ser ut til å avslutte måneder med dramatikk over en sak som hadde anstrengt blokken mens krigen har rasert i Ukraina. Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa til Sveriges Television i smband med FN`s toppmøte i News York , at han regnet med å komme på talefot med den tyrkiske presidenten Erdovan. SVT opplyser at den amerikanske kongressen nå vil legge press på Erdovan omkring et mulig salg av jagerflyet F-16, om Tyrkias parlament godkjenner Sverige som NATO-medlem tidlig i oktober.

Medlemsskap ikke godkjent

Sverige og Finland søkte om NATO-medlemskap i fjor, og forlot sin militære alliansepolitikk som hadde vart gjennom tiårene av den kalde krigen som svar på Russlands invasjon av Ukraina. Mens Finlands NATO-medlemskap fikk grønt lys i april, har Tyrkia og Ungarn ennå ikke godkjent Sveriges bud. Stockholm har jobbet for å slutte seg til blokken på alliansens toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius, som starter tirsdag. «Jeg er glad for å kunngjøre … at president Erdogan har gått med på å videresende tiltredelsesprotokollen for Sverige til den store nasjonalforsamlingen så snart som mulig, og samarbeide tett med forsamlingen for å sikre ratifisering,» sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. nyhetskonferanse, og beskriver det som et «historisk» skritt, ifølge Reuters.

Erdogan har holdt ut i flere måneder og sagt at Sveriges tiltredelse var avhengig av gjennomføringen av en avtale som ble oppnådd i fjor under alliansens toppmøte i Madrid, og at ingen skulle forvente kompromisser fra Ankara. Tyrkia har anklaget Sverige for ikke å gjøre nok mot mennesker Tyrkia ser på som terrorister, hovedsakelig medlemmer av det forbudte Kurdistans Arbeiderparti (PKK) som regnes som en terrororganisasjon av Tyrkia, EU og USA.

Ungarns utenriksminister skrev ifølge Reuters til sin svenske kollega i forrige uke, hvor han igjen tok opp bekymringer over det han kalte «partiske og urettferdige» anklager fra noen svenske politikere mot den ungarske regjeringen. Sverige søkte om NATO-medlemskap i fjor som svar på Russlands invasjon av Ukraina, og de fleste alliansemedlemmene ratifiserte raskt sitt bud. Tyrkia og Ungarn har imidlertid ennå ikke ratifisert Sveriges bud, og begge land har sagt at de koordinerer deres holdning i saken nøye. Men Sveriges statsminister og Tyrkias presiident Recip Erdogan skal ha snakket sammen under FN-møtet i New York.

Vestens stadige kritikk av Ungarn i demokratiske og kulturelle spørsmål gjør det lille europeiske landets høyreorienterte regjering motvillig til å tilby støtte i praktiske saker, spesielt NATOs oppbygging mot Russland, sa Ungarns utenriksminister, skriver Associated Press.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*