På Hudson Street og Bank Street ligger eiendommer som deområdeneoljefondet nylig har investerttretten milliarder i nylig. (Foto: WordPress)
På Hudson Street og Bank Street ligger eiendommer som deområdeneoljefondet nylig har investerttretten milliarder i nylig. (Foto: WordPress)

Norges Bank Investment Management (NBIM) har kjøpt en andel på 44 prosent av en portefølje bestående av 11 kontoreiendommer i New York City, i samarbeid med Trinity Wall Street, heter det i en pressemelding fra Norges Bank fredag. NBIM er en avdeling i Norges Bank som forvalter Oljefondet på oppdrag av Finansdepartementet.Ifølge meldingen ble avtalen signert fredag og forventes fullført innen utgangen av 2015.Karsten Kallevig er investeringsdirektør for eiendom i Norgesank. Kallevig begynte i Norges Bank Investment med tittelen»Global Head of Real Estate Asset Strategies».

NBIM etaler13,43 milliarder kroner for eierandelen på 44 prosent, og avtalen har en varighet på syttifem år. Eiendommene er tilsammen verdsatt til totalt 3,55 milliarder dollar (30,57 milliarder kroner), og transaksjonen inkluderer ikke gjeld, skriver Norges Bank i en pressemelding. Kjøpet inkluderer eiendommene 12-16 Vestry Street, 200 Hudson Street, 205 Hudson Street, 75 Varick Street, 100 Avenue of the Americas, 155 Avenue of the Americas, 345 Hudson Street, 350 Hudson Street, 10 Hudson Square, 225 Varick Street og 435 Hudson Street.

Viktig amerikansk marked

Porteføljen omfatter mer enn 30 prosent av det kommersielle markedet i Hudson Square, skriver Norges Bank Eiendomsinvesteringene ble i begynnelsen stort sett gjennomført i velutviklede europeiske markeder gjennom NBIM Sarl i Luxembourg. Fra 1. januar 2013 ble mandatet utvidet til å også gjelde land utenfor Europa. I startfasen så Norges Bank Investment Management etter investeringsmuligheter med partnere som har god kjennskap til et konkret marked.

Kjøpte The Crown Estates

Fondets annonserte i 2010 avtale om å kjøpe 25 prosent av The Crown Estates portefølje av eiendommer i regent Street i London, og gjennomførte fondets første eiendomskjøp i april 2011. Deretter fulgte kjøpet av 50 prosent av syv eiendommer i og omkring Paris fra AXA Group. I 2012 kjøpte fondet sin første eiendom i Sveits og inngikk en avtale om sin først investering i Tyskland. I tillegg investerte fondet for første gang i et kjøpesenter, og tok steget inn i markedet for logistikkeiendom gjennom en avtale om å investere i bygninger i 11 europeiske land. Fondets første eiendomsinvesteringer i USA ble gjennomført i 2013, i New York, Washington og Boston.

Direktør Karsten Kallevig leder NIM`s eiendomsavdeling( (Foto: Norges Bank)
Direktør Karsten Kallevig leder NIM`s eiendomsavdeling( (Foto: Norges Bank)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*