President Joe Biden møter Vladimir Putin in Geneva (Photo: Associated Press/Archive)

Tirsdag ettermiddag møttes oljekartellet Opec+ for å diskutere hvordan medlemslandene skal forholde seg til høy global etterspørsel etter olje og produksjonsøkning. Like før klokken 15.30 bekreftet Opec+ at det er enighet om å gå videre med den planlagte produksjonsøkningen på 400.000 fat per dag i februar.Prisen på ett fat nordsjøolje, også kalt brentolje, lå før møtet på rundt 79,5 dollar. Etter at enigheten ble kjent stiger oljeprisen, og like før klokken 16.00 bikket den over 80 dollar fatet, skriver Dagens Næringsliv. Samtalen mellom Vladimir Putin og Joe Biden vil selvsagt prege prisen på råolje fremover.

Oljemarkedet er urolig i dag som et resultat av optimisme hentet fra dagens månedlige OPEC+-møte, som hjelper oljeprisen til å handles til en høyere pris, skriver. Head of Oil Markets Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy:

Det forventes ingen overraskelser, OPEC+ vil sannsynligvis ratifisere ytterligere 400 000 bpd økning i produksjonsmålene for februar, men vi kan komme til en gjentakelse av gruppens mesterstrek fra desember – og holde døren åpen for å endre kurs til neste møte i februar dersom markedet skulle bli vanskeligere og forholdene forverres.

Ikke rart at OPEC+ har blitt trygg på at markedet kan ta ytterligere økninger i tilbudet. Brent-prisene har kommet seg opp mot $80 etter å ha falt under $70 i begynnelsen av desember, og sanntids transportdata globalt tyder på at det ikke har vært noen betydelig innvirkning på oljeetterspørselen så langt fra Omicron.

Gårsdagens tekniske OPEC+-komitépresentasjon av en mindre overforsyningsutsikter for oljemarkedet i 2022 mot vurderingen forrige måned ser ut til å ha gledet handelsmenn ser ut til å henge med på nyhetene og legge til behørige prispremier. Når det gjelder selve ministermøtet, forventet man begrensede markedsbevegelser etter den ventede beslutning om å øke produksjonen. Det som betyr noe for markedet og prisene for øyeblikket er det globale bildet, så vi kan se mer handling når vi har mer klarhet over global produksjon i de kommende månedene.

Pågående avbrudd

Pågående avbrudd i Libya, slitende produksjonsgjenoppretting i Nigeria, og reduserte forventninger til russisk produksjonskapasitet gir en bullish vekt til skalaen fra tilbudssiden.

Hele tiden forblir Omicron-risikoen akkurat det, en risiko. I stedet for en direkte dypere lockdown-effekt, vil markedsbalansene forbli noe stramme for januar og februar og holde oljeprisen støttet, spesielt med bekymringer på tilbudssiden og en disiplinert OPEC+.

Bare en radikal beslutning etter OPEC+-møte ser ut til å kunne overraske markedet. Det vil være nøkkelen for månedens prisvolatilitet å se om OPEC+-ministre vil velge å holde møtet «i sesjon» og la døren stå åpen for å samles opp igjen før februarmøtet for å revidere beslutningen basert på markedsforhold, som speiler det uortodokse, men taktiske grepet introdusert ved forrige sammenkomst.

Marion Bordier Bueschi, som leder det storslåtte herskapshuset ved innsjøen som skal fungere som toppmøtested, fortalte The Associated Press at ansatte inne i Villa La Grange allerede hadde på seg masker.

Hun sa at Putin og Biden sannsynligvis ikke ville bære masker under samtalene deres på onsdag. Hun bemerket at begge lederne har blitt vaksinert mot koronaviruset.

Bekreftede tilfeller og dødsfall fra COVID-19 har falt over hele Sveits, og myndighetene planlegger skritt for å lette maskekravet senere denne måneden.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*