Utrikesminister Ann Linde(S) i bråk om NATO(Foto: Gov Sweden)

De borgerlige partiene i Sverige er misfornøyd med at utenriksminister Ann Linde ikke nevnte NATO som en sikkerhetspolitisk opsjon under debatten om svensk nøytralitet i Riksdagen. Sverige har sikret seg bilaterale avtaler med USA og Storbritannia dersom Russland invaderer eller angriper Gotland. Sverige har også et tett sikkerhetspolitisk samarbeid med Finland, som tolig følger Sverige i sikkerhetspolitiske spørsmål. Finland skal kjøpe et antall nye jagerfly i 2021 og vurderer svenske Gripen og amerikanske F-35(F-18 Hornet) som sine fremste alternativ, skriver Nordens Nyheter.

Moderaterna og Centern er misfornøyd med at regjeringens utenrikespolitiske «selvangivelse» ikke inneholdt noen uttalelse om tilnærming til NATO . En riksdagsmajoritet oppfordret i desember regjeringen til å markere at ett Natomedlemskap er et alter Bak oppropet står nativ for Sverige om den sikkerhetspolitiske situasjonen står Høyre(M), Kristelig Folkepati(KD), Senterpartiet( C), Liberalerna (L) og Sverigedemokratene(SD).

Nordiske forsvarsministre skrev under en forsvarsavtale om samarbeid i november 2018 på Grand Hotel i OSlo(Foto: TANI)

Nevnte ikke NATO

Men utenrikesminister Ann Linde (S) nevnte intentign om en Natoopsjon i sin deklarasjon. Hun sa at Sveriges sikkerhetspolitiske linje ligger fast og at landets militære alliansefrihet tjänar Sverige og bidrar til stabilitet og sikkerhet i det nordlige Europa.

Sverige har et tett sikkerhetspolitisk samarbeid med Finland, som vurderer kjøp av det svenske jagerflyet Gripen opp mot et amerikansk alternativ som F-35 eller en ny versjon av jagerflyet F-18. Sverige har en bilateralt avtale med Storbritannia og USA om forsvar av Gotland i en akutt krise. Den finske Riksdagen har på samme måte en «kriseopsjon» på å be om hjelp fra USA dersom den sikkerhetspolitiske situasjonen på grensen til Russland plutseslig endrer seg. Finland vurderer ifølge flyekspert Bertil Holmgren svenske, amerikanske og britiske jagerfly.

De fem konkurrentene gjorde seg lekre under en himmelvendt catwalk over finsk territorium på nyåret i 2020. Tross korona-forsinkelser, regner det finske forsvarsdepartementet med at den siste og avgjørende anbudsrunden begynner til høsten, og at vinneren kan kåres i 2021. Den endelige beslutning var tidligere planlagt til neste vår, men det blir trolig først mot slutten av neste år ifølge journalist Odd Inge Skjevesland i Forsvarets Forum..

Det er typisk finsk å tenke «Finland først». Det viktigste kriteriet for valg av kampfly er evnen til å innfri operative krav. Finnene stoler egentlig bare på seg selv, og er i større grad enn andre land opptatt av å foreta mest mulig av vedlikeholdet i hjemlandet. Samtidig gir Sverige forsvarsmessig trygghet for finnene. Derfor er Finland troverdig når landet er svært opptatt av den forsvarspolitiske relasjonen til Sverige, men omstendighetene tilsier at svenske Saabgroup ligger godt an. President Joe Biden kan ha økt muligheten for USA til å selge F-35 eller F-18 Hornet( forbedret versjon), skriver Nordens Nyheter i en analyse. Det norske oljefondet har investert 1 milliard norske kroner i våpen og jagerflyprodusenten Saab AB i henhold til beholdningstall fra Norges Bank(NBIM).

Mot nordisk samarbeid

Norges og Danmarks medlemskap i NATO ligger fast med Jens Stoltenberg som norsk generalsekretær i NATO. Sverige og Finland er begge medlemmer av EU og deltar i sikkerhetspolitisk samarbeid i unionen. De siste årene samarbeider de nordiske landene mer om sikkerhetspolitikken, særlig med henblikk på fremmede maktes spionasje og cyberangrep.

Stefan Løfven går ombord i jagerflyet Gripen på Gotland( Foto: Försvarsmakten)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Utrikesminister Lindes val att inte nämna Nato-optionen i regeringens utrikesdeklaration har skapat en osäkerhet om Sveriges utrikes- och försvarspolitik. Trots att hennes uttryckliga avsikt med talet var att ”lägga fast” att Sveriges politik syftar till att undvika osäkerhet och skapa klarhet om landets hållning till sin alliansfrihet blev resultatet det rakt motsatta. Eftersom Sveriges riksdag har beslutat att optionen ska beslutas och antagas obstruerar regeringen och utrikesministern öppet, vilket inte är långsiktigt möjligt. Riksdagen råder över regeringen, Linde kommer att tvingas vika sig. Och deklarationen har ökat osäkerheten kring Sveriges politik och vilja viket gynnar fientliga krafter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*