Utenriksminister Ann Linde i Sverige( Foto: Norden Org.)

”Når alt fler demokratier utfordres verden over må Sverige fortsatt være en sterk og respektert stemme for fred, frihet og menneskelige rettigheter. Vår utenrikespolitikk skal bidra till å samarbeide med andre og sikre tryggheten og sikkkerheten, i vårt nærområde og globalt. Det er slik vi verner om våre demokratiske rettigheter og felles sikkerhet verden over, skriver utenriksminister Ann Linde på svensk UD`s hjemmeside.

Sverige er ifølge OECD største bidragsyter til fattige land og bidrar med 1 milliard svenske kroner årlig i bistand til Afghanistan melder SVT. Sveriges utviklingminister sier til Sveriges Radio at det kan komme på tale og redusere den bistanden som går til den afghansake staten under Taliban. Norge er ifølge OECD nest støste bidragsyter til fattige land.

 I 2020 lå norsk bistand på et rekordhøyt nivå på 39,5 milliarder kroner, noe som utgjør 1,11 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). – Prosentmålet er en viktig måte å motivere flere land til å gjøre mer på bistandsfeltet, og det er viktig for å sikre langsiktighet slik at vi når målsettingene vi har satt oss. Fordi vi er i en pandemi er det norske bidraget viktigere enn noen sinne, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Rekordmange mennesker er på flukt fra krig og konflikt, eller forlater sitt land i håp om et bedre liv. Norge samarbeider med både FN og EU om ulike tiltak for å beskytte flyktninger og migranter, og for å gjøre noe med årsakene til migrasjon.

Sveriges bistandsminister Per Olsson Fridh (Foto: Ninni Andersson)

FNs høykommissær for flyktninger anslo i 2019 at det er ca. 70,8 millioner flyktninger og internt fordrevne i verden. I tillegg anslås antallet internasjonale migranter til over 250 millioner.

For å håndtere utfordringene og beskytte flyktninger og migranter bedre, har FNs medlemsland siden 2018 trappet opp samarbeidet gjennom FNs flyktningplattform og FNs migrasjonsplattform. Norge er langt nede på listen når det gjelder bistand til Afghamistand og andre utviklingsland, skriver Nordens Nyheter. Totalt har Norge sendt hele 12,6 milliarder kroner i bistand til Afghanistan mellom 2001 og 2020.13. jul. 2021. Norge gir 1, 1 % av bruttonasjonainntekten i bistad. Dermed er Norge nest største bistandsyter etter Sverige, ifølge Svenska Dagbladet. Kanslerkandidat Armin Laschet sier ifølge TT at Afghanistan er NATO`s verste fiasko siden dannelsen av forsvarsorganisasjonen.

Bistandminister Dag Inge Ullstein fra Kristelig Folkeparti er bistandsmibnister i den norske regjeringen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*