STatsminister Magdalena Andersson under TV2-debatten om NATO søndag(Foto: Tani)

Det har tidligere vært bred enighet om at svensk NATO-medlemskap bør debatteres i Riksdagen. Men ifølge kilder er sosialdemokratenenå imot det. Det fremkom under NATO-debatten på Svensk TV 2 søndag kveld. — Vensterpartiets leder Nooshi Dadgostar var den eneste partilederen som nå ønsker en folkeavstemning om svensk medlemsskap i NATO. Det svenske sosialdemokratiske partiet avgjør trolig saken på et møte i Stockholm 14. mai, etter at Finland trolig har kommet med sitt » Ja til NATO», slik Nordens Nyheter har skrevet i flere artikler i april og Mai.

Et eventuelt svensk NATO-medlemskap må bygge på nye og detaljerte analyser som tar høyde for det demokratiske forfallet i en rekke medlemsland, skriver statsviterne Trita Parsi og Frida Stranne.Miljöpartiet vil at Sverige skal holde seg utenfor NATO selv om Finland velger å slutte seg til forsvarsalliansen. Det sier partiets talsperson Märta Stenevi i Ekots lørdagsintervju.

Det svenske miljøpartiet sier uansett nei til NATO( Foto: TANI)
  1. mai ferdiggjøres Sveriges sikkerhetspolitiske analyse, et ledd i prosessen med å ta stilling til svensk NATO-medlemskap. Alle riksdagspartiene er involvert i behandlingen, men det er uklart om analysen vil inneholde noen anbefaling om NATO-medlemskap.

Det er heller ikke klart hvordan prosessen vil se ut etter at analysen er offentliggjort. Regjeringspartiet Socialdemokraterna er ikke ferdig med sin interne prosess, men det meste tyder på at partiet vil snu og ta stilling til svensk NATO-medlemskap, som i så fall betyr klart flertall for medlemskap. Regjeringen har rett til å avgjøre en NATO-søknad på egen hånd. Men flere partier sier til SvD at det til tross for dette er viktig at saken blir debattert i Riksdagen, for at et vedtak skal være godt forankret.

Ebba Busch, med norsske aner, ledere svensk KrF og vil gå med i NATO( Foto:TANI)

Nordens Nyheter har i flere artikler at det nå er snakk om dager før Finland beslutter å gå med i NATO. Dermed er det trolig at de store svenske partiene , også socialdemokratene snur, og stemmer ja til å gå med i NATO. Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg har overfor svensk TV 4 og SVT 1 gjort det klart at Sverige og Finland er beskyttet i en søknadsperiode. Dermed vil 30 NATO-land stemme ja til at Sverige og Finland tas opp som nye medlemmer og saken vil være klar før Riksdagsvalget i Stockholm 11. september 2022, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Leder Noshi Daggostar i det svenske Vänsterpartiet under SVT 2 debatten( Foto: TANI).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*