Tobias Billström, Utenriksminister i Sverige( Foto: Ninni Andersson/Regeringsnasliet.)

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har avlyst valgkamparrangementer for tredje dag på rad etter å ha blitt syk med det som skal være en mageinfeksjon, skriver NTB.

Erdogan, som har ledet Tyrkia i 20 år, forsøker å bli gjenvalgt til en tredje presidentperiode i valget 14. mai. Etter planen skulle han fredag være til stede på åpningen av en bru i byen Adana sør i landet, men planene hans er blitt endret, og presidenten skal i stedet delta digitalt.

Den tyrkiske opposisjonens kunngjøring skyver en av Tyrkias største stemmeberettigede blokker bak opposisjonskandidaten Kemal Kilicdaroglu, lederen av Folkets republikanske parti, og kompliserer ytterligere Recep Erdogans vei til å oppnå mer enn to tiår ved makten. Valget i Tyrkia avholdes etter planen 14. mai, skriver Nordens Nyheter.

Tyrkiske eksperter sier at dersom opposisjonen vinner valget i Tyrkia kan Sverige være medlem av NATO før møtet i Vilnius i juni. Dersom Erdogan vinner valget kan Sveriges NATO-medlemsskap skyves ut i tiden. Den eneste muligheten er et amerikansk press på den tyrkiske regjeringen , som eventuelt lojker med kjøp av amerikanske F-16 jagerfly.

Folkets demokratiske parti (HDP), det tredje største i Tyrkias parlament, bestemte i forrige måned å ikke stille med en presidentkandidat og antydet sterkt at det ville støtte Kilicdaroglu uten å offisielt godkjenne hans kandidatur. Seks partier står bak opposisjonens kandidat i Tyrkia.

Imidlertid ga både partiets medleder og dets venstreorienterte valgallianse uttalelser fredag hvor de oppfordret velgerne til å samle seg rundt Erdogans hovedmotstander.

«I dette historiske valget ber vi folket i Tyrkia om å stemme på Arbeider- og frihetsalliansen i parlamentsvalget og på Kemal Kilicdaroglu i presidentvalget,» sa HDP og dets allierte i en uttalelse.

HDP-medleder Mithat Sancar kalte den kommende avstemningen «den mest avgjørende i Tyrkias historie».

«Det er derfor vi har bestemt oss for å støtte Kilicdaroglu,» sa han til den tyrkiske nyhetssiden Sozcu.

Går mot Erdogan

Den 18 år gamle studenten Emre Ali Ferli har ikke opplevd noen annen leder av landet enn president Erdogan. Nå har han tenkt å stemme på Erdogans hovedmotstander, Kemal Kilicdaroglu, skriver SVT..

– Når president Erdogan er borte, kan vi unge fokusere på eksamenene våre i stedet og uttrykke oss fritt, sier han til AFP.

Bare 20 prosent av Tyrkias ungdom, i alderen 18-25 år, er klare til å stemme på Erdogan og hans AKP-parti, ifølge en av de siste meningsmålingene.

– Førstegangsvelgere er mer moderne og mindre religiøse enn gjennomsnittsvelgeren. Og over halvparten av dem er misfornøyde med livene sine, sier Erman Bakirci, forsker ved analyseselskapet Konda polling institute til AFP.

Slåss om ungdommen

Både Erdogan og rivalen Kilicdaroglu har forsøkt å blidgjøre unge mennesker med skattefrie mobilkjøp og gratis surfing.

Helseproblemene hans er ikke den primære hindringen for å snu denne nedadgående trenden. Faktorer som en gang var hans viktigste valgstyrker, som tidligere økonomiske prestasjoner, splittende strategier, religiøs følsomhet, internasjonal innflytelse og innledende demokratiserende innsats, mangler nå eller er ikke lenger effektive for ham, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Kilde: Internasjonal Presse, oversettelse Erik Heming. Redigering Nils Petter Tanderø( Foto: AP 2017.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*