Tyrkia er «veldig interessert» i å ratifisere Sveriges søknad på NATOs utenriksministermøte i Brussel 28.–29. november, sier nen amerikansk regjeringskilde til Reuters. – Det er opp til (Tyrkia) om systemet deres vil produsere en godkjenning innenfor den tidsrammen, men vi fortsetter å snakke med dem om det. Etter det Nordens Nyheter erfarer vil USA legge fornyet press på president Erdogan i samband med önsket om å kjöpe 40 jagerfly av typen F-16.

Den tyrkiske utenrikskomiteen utsetter avgjørelsen om den svenske NATO-søknaden. Den offisielle forklaringen er at saken «ikke er moden» for avgjørelse. Etter en lang og livlig debatt ba to medlemmer fra regjeringspartiene om at vedtaket ble utsatt til et senere tidspunkt. Saken var «ikke moden» for avgjørelse, mente de. Den opprinnelige planen var at komiteen etter debatten skulle ha sagt ja eller nei til svensk medlemskap, men nå har i stedet komiteens leder varslet at vedtaket blir utsatt. Forsvarsavtale med USA Ifølge opplysninger til TT skyldes den utsatte beslutningen Tyrkias ønske om å kjøpe F-16-fly fra USA.

På dagsorden i senatet

Spørsmålet om salget har ennå ikke kommet på dagsorden i det amerikanske senatet, noe Tyrkia hadde forventet ville skje dersom den svenske søknaden ble ratifisert. Ved å utsette avgjørelsen håper de å legge ytterligere press på USA. En annen grunn skal være at Ungarn får mer tid til å ratifisere den svenske NATO-søknaden. Tyrkia og Ungarn er landene som ennå ikke har ratifisert Sveriges medlemssøknad til forsvarsalliansen. Tidligere har Ungarn sagt at det ikke vil være det siste som godkjenner Sverige. Avstemningen i utenrikskomiteen er et viktig skritt på veien mot fullt medlemskap i NATO for Sverige.

Saken går videre

Dersom det blir et ja i komiteen, går saken videre til parlamentets store kammer og da må protokollen undertegnes av president Recep Tayyip Erdogan. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har identifisert møtet med NATOs utenriksministre i Brussel 28.-29. november som en sannsynlig dato for når Sverige kan bli et fullverdig medlem av NATO. På en pressekonferanse torsdag – før beslutningen om å utsette avstemningen – var han håpefull om en rask avgjørelse. – Jeg ønsker velkommen at utenrikskomiteen i det tyrkiske parlamentet tar opp Sveriges medlemskap i dag. Jeg ser frem til å ønske Sverige velkommen som et fullverdig medlem veldig snart, sa Stoltenberg.

Fikk Kissinger-pris

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mottok den prestisjetunge Henry A. Kissinger-prisen ved en seremoni fredag ​​kveld (10. november 2023) ved American Academy i Berlin for hans bidrag til transatlantiske forbindelser. Presidenten for Forbundsrepublikken Tyskland, Frank-Walter Steinmeier, og Speaker Emerita i USAs Representantenes hus, Nancy Pelosi, ga de rosende bemerkningene, skriver NATO på sine hjemmesider. Klokken 13.00 torsdag møttes den tyrkiske utenrikskomiteen og utsatte söknaden om svensk medlemskap i NATO. President Recep Tayyip Erdogan hadde håpet å bringe et positivt budskap til Berlin til møtet med den tyske kansleren Olaf Scholz.

– Jeg ser frem til en rask avstemning for å ratifisere, og til å ønske Sverige velkommen som Nato-medlem om kort tid, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Som jeg sa til president Erdogan da vi snakket i helgen, vil dette gjøre hele alliansen sterkere og sikrere. skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson til TT. Det er halvannet år siden det ble enstemmig vedtatt å invitere Sverige og Finland inn i forsvarsalliansen. Invitasjonen kom som følge av Russlands fullskala invasjon av Ukraina.

Har gjort en viktig jobb

I sin takketale i samband med tildeling av Kissinger-prisen, understreket Stoltenberg viktigheten av transatlantiske relasjoner og hvordan et sterkt transatlantisk bånd hadde fått ham til å føle seg trygg da han vokste opp som ung mann i Norge. Han understreket at begge sider av Atlanterhavet må bevare det som forener dem og investere i forholdet. «Jeg tror ikke på Amerika alene. Jeg tror ikke på Europa alene. Jeg tror på Amerika og Europa sammen,» sa han.

Foto: Generralsekretær Jens Stoltenberg er her fotografert sammen med den tyske utenriksministeren Frank Walter Steinmeier og tidligere talsperson i det amerikanske senatet Nancy Pelosi. Foto av president Recip Erdogan er tatt av TT i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Oversettelse fra svensk og engelsk til norsk: Erik Heming

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*