Sveriges ønske om å bli NATO-medlem vil trolig drøye til møtet i Vilnius. Den tidligere svenske ambassadøren til Tyrkia Michael Sahlin sier til Tidningarnas Telegrambyrå (TT) at den tyrkiske presidenten er kjent for sin utsigbarhet, og at verden trolig må sveve i uvisshet til NATO-møtet i Vilnius i juli.

Den svenske utenriksministeren opplyste mandag til SVT at han skulle møte sin tyrkiske kollega Mevlüt Çavusoglu på sidelinjen av Natos utenriksministermøte i Oslo. Sverige er søkerland, men deltar ennå ikke formelt på ministermøtene.

Men senere meldte utenriksminister Tobias Billströms pressekontakt at Tyrkia ikke vil være representert på ministernivå og at møtet med Billström dermed er avlyst. Men det kan bli et møte på et lavere nivå. Tyrkia sender øyensynlig sin Nato-ambassadør til møtet i Oslo, melder SvT.

Norge er vertskap for et uformelt utenriksministermøte i Nato, som vil finne sted i Oslo 31. mai og 1. juni 2023. Møtet gir anledning til å diskutere den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon vi står i, inkludert Russlands krig mot Ukraina. Møtet vil finne sted på rådhuset i Oslo, og vil bli ledet av generalsekretær Jens Stoltenberg. Natos 31 utenriksministre forventes å delta. I tillegg deltar Sveriges utenriksminister, skriver regjeringen.no på sine nettsider.

Sveriges forsvar og sikkerhet er en viktig prioritet for regjeringen. Det pågår en krig i Europa og et væpnet angrep på Sverige kan ikke utelukkes av den svenske regjeringen. Regjeringen handler derfor for å styrke Sveriges sikkerhet. Vårendringsbudsjettet som regjeringen legger frem 17. april inkluderer styrking av det nasjonale forsvaret og forberedelser til svensk NATO-medlemskap, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider. Sverges Radio melder at Sverige kan bli medlem av NATO før møtet i Vilnius uansett hvordan det går i omvalget i Tyrkia førstkommende søndag. Den amerikanske kongressen krever at Sverige blir medlem av NATO før møtet i Vilnius ifølge SVT/Rapport.

Fortsatt vekst i forsvaret
Regjeringens forslag omfatter tiltak for å styrke forvaltningsområdet, blant annet ved å styrke funksjonaliteten i Forsvarets strategiske nettverk og varslingssystem. Tiltakene på forvaltningsområdet er gjort for å øke Sveriges evne til felles operasjoner nasjonalt og internasjonalt. EN talsmann for Kongressen i USA siere at dersom ikke Tyrkia godkjenner Sveriges medlemskap før NATO-møtet i Vilnius i juni blir det uaktuelt med salg av jagerflyet F-16 til Tyrkia.

Kompatibelt med NATO

Videre inneholder regjeringens forslag i vårendringsbudsjettet tiltak som inkluderer kampluftfart. JAS 39 C/D må driftes parallelt med JAS 39 E etter 2030. JAS 39 C/D må derfor oppgraderes for å forbli driftsrelevant i løpet av levetiden. For å gjøre dette mulig, må avtalte leveringstider og funksjonskrav i eksisterende avtale for JAS 39 E tilpasses det nye helhetsbildet av behov. Videre er konseptstudier for fremtidige jagerflykapasiteter aktivert.

Forberedelse til medlemskap
Forsvarets økte tillegg og bestillingsfullmakter muliggjør også forberedelser til Sveriges medlemskap i NATO. Forberedelsene inkluderer blant annet styrking av kommandostøttesystemer som er interoperable med NATOs, investeringer i infrastruktur og anskaffelse av drivstoffreserver, og tiltak for å koble til NATOs felles luft- og robotforsvar.

I tillegg gir regjeringen midler til å finansiere avgifter til NATO. Forberedelsene til medlemskap i NATO gjelder også blant annet bidrag til det sivile budsjettet, militærbudsjettet og til NATOs sikkerhetsinvesteringsprogram (NSIP).

Den svenske regjeringen har lagt frem forslagene, som er basert på en avtale mellom regjeringen og Sverigedemokraterna(SD), for den svenske Riksdagen.

Utenriksminister Tobias Billström fotografert av Fredrika Drake/Regeringskansliet i Stockholm. Det amerikanske hangarfartøyet USS Gerald R. Ford fikk besøk av Hans Majestet Kronprins Haakon på Oslo havn før avreise mot Nord-Norge.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*