Sentralbanksjef Stefan Invges går av til nyttår( Foto: Riksbanken)

Den svenske inflasjonen er fortsatt alt for høy. Den høye inflasjonen tærer på kjøpekraften til mange mennesker og gjør det vanskeligere for husholdninger og bedrifter å planlegge sin økonomi. For å redusere inflasjonen og beskytte inflasjonsmålet har Riksbankens hovedstyret besluttet å heve den svenske styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 2,5 prosent.

Prognosen viser at styringsrenten trolig heves ytterligere ved inngangen til neste år til i underkant av 3 prosent. Inflasjonsutviklingen er fortsatt vanskelig å vurdere og Riksbanken vil tilpasse pengepolitikken etter behov for å sikre at inflasjonen kommer tilbake til målet innen rimelig tid.

Høy global inflasjon og stigende renter
Høy etterspørsel i kombinasjon med ulike forstyrrelser i blant annet produksjon, transport og energiforsyning har presset opp prisøkningstakten i verdensøkonomien. For å få ned inflasjonen har sentralbanker over hele verden hevet styringsrentene sine det siste året og har kommunisert at de vil fortsette med det i en stund fremover. Dette har bidratt til å redusere ubalanser mellom tilbud og etterspørsel, noe som tilsier at pris- og kostnadsøkningene vil avta og inflasjonen i verdensøkonomien falle tilbake.

Inflasjonen i Sverige er for høy
Selv i Sverige er inflasjonen fortsatt for høy. I oktober var KPIF-veksten 9,3 prosent. Det var riktignok noe lavere enn Riksbankens prognose i september, men det forklares i sin helhet med at energiprisene var lavere enn ventet. Bortsett fra energiprisene har inflasjonen i stedet blitt uventet høy, noe som tyder på at inflasjonspresset er noe høyere enn forventet. Risikoen for at dagens høye inflasjon fester seg er fortsatt stor, og det er av største betydning at pengepolitikken jobber for at inflasjonen skal falle tilbake og stabilisere seg rundt målet på 2 prosent innen rimelig tid.

Høyere styringsrente for å få ned inflasjonen
Ledelsen vurderer at pengepolitikken må strammes mer inn for å bringe inflasjonen tilbake til målet, sammenlignet med vurderingen i september. For å redusere inflasjonen og beskytte inflasjonsmålet har hovedstyret derfor besluttet å heve styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 2,5 prosent. Renten ventes å stige ytterligere ved inngangen til neste år til i underkant av 3 prosent. I tråd med tidligere prognoser vil Riksbanken fra årsskiftet la beholdningen av verdipapirer avta i takt med forfall. Dette innebærer også en viss innstramming i pengepolitikken.

Det er viktig at pengepolitikken handler når inflasjonen er for høy
Stigende priser og høyere rentekostnader merkes av husholdninger og bedrifter, og mange husholdninger har betydelig høyere levekostnader. Det ville imidlertid vært enda mer merkbart for husholdningene og for svensk økonomi generelt om inflasjonen holdt seg på dagens høye nivåer. Ved at Riksbanken setter opp renten mer nå, reduseres risikoen for høy inflasjon over lang tid og dermed også for en enda større innstramming i pengepolitikken i fremtiden, skriver den svenske Riksbanken etter gårsdagens rentemøte i Stockholm.

(Oversetter Erik Heming. Kilde Riksbanken i Stockholm)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*