En svensk tusenlapp med bilde av tidligere generalsekretær i FN, Dag Hammarskjøld , gjenspeiler en sterk svensk økonomi( Foto: Riksbanken)
En svensk tusenlapp med bilde av tidligere generalsekretær Dag Hammarskjøld i FN, gjenspeiler en meget sterk svensk økonomi(Foto Riksbanken)

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror på rentekutt på Norges Banks møte 12. mai. Han skrev nylig at kronen styrker seg i takt med annen råvarevaluta. Han tror at oljeprisen er mer motstandsdyktig mot mangelen på enighet om frys og prisen har steget til nivåer som er kronepositive. Riksbanken beholdt torsdag negativ styringsrente, noe som svekker norsk eksport. Men sjeføkonom Øistein Dørum i DnB  Markets tror på en oljepris på sytti dollar per fat om to år, skriver Nordensnyheter.no.

Svensk minusrente

Sverige holder på en negativ styringsrente på 0,5%. Riksbankens rentebeslutning offentliggjøres 21. april. Svensk BNP har økt raskt og sentralbanken tross på fortsatt rask vekst. Svensk BNP vokser nå raskere enn det historiske gjennomsnittet Sveriges Riksbank har regnet ut, de kommende årene. Likevel fortsetter svenskene med negativ rente en periode til. dette legger press på Norges Bank.Den norske valutaen hentet seg markert inn i takt med oppgangen i oljeprisen, og kronen er fire prosent sterkere enn ved bunnoteringen i januar. Den importveide kronekursen( I 44) (måler kronen mot Norges 44 største handelspartnere), nådde denne høyeste nivået på et halvt år.

Mot norsk nullrente

Den kraftige svekkelsen av kronen de siste årene har kanskje vært det viktigste forsvarsverket mot oljenedturen som har rammet landet. Svak krone har vært gull verdt for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet – eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet. Den relativt mye sterkere kronen kan utsette kraftige rentereduksjoner fra Norges Banks side.

– Kronen er tre prosent sterkere enn Norges Bank la til grunn i rapporten fra mars. Vi tror imidlertid det skal mer til for å flytte rentekuttet frem til juni, skriver Bruce.I rentebanen har sentralbanken lagt inn hundre prosents sannsynlighet for at renten vil bli kuttet til 0,25 prosent innen september.Renten er bare et halvt prosentpoeng unna null og sentralbanken har dermed mindre krutt igjen til å reagere på nye overraskelser eller sjokk. Norges Bank har selv understreket at det må større avvik til enn normalt for at den avviker fra sin planlagte rentebane.

Billigere i USA

I skrivende stund er kronen marginalt svekket mot de største valutaene sammenlignet med nivåene tirsdag kveld. En euro handles nå til 9,25 kroner, mot rundt 9,22 kroner tirsdag kveld. Dollaren går for rundt 8,14 kroner i valutamarkedet etter å ha vært handlet helt ned mot 8,10 kroner tirsdag kveld. Dollaren handles dermed nær de rimeligste nivåene mot kronen på over et halvt år.

– Den norske kronen styrket seg på bred basis igår og siden dollaren svekket seg mot euro, handles dollaren nå helt nede på rundt 8,14. Vi venter ytterligere styrking mot euroen fremover, men svekkelse i forhold til dollaren, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets.Meglerhuset venter at euroen vil handle til rundt 8,90 kroner om et år og at dollaren vil koste 8,56 kroner på samme tidspunkt.Over natten har japanske yen også blitt styrket mot dollar. Den japanske sentralbanksjefen uttalte nylig at negative renter ikke er noen garanti for svakere valutakurs, skriver Dagens Næringsliv.

Neppe boligkrakk

Kjersti Haugland i Norges Bank tror ikke på boligkrakk i Norge, men advarte mot effektene av lav rente og høy gjeldsvekst blant husholdningene under Boligkonferansen 2016 i regi av Boligbyggernes Forening nylig. Haugland i Norges Bank snakket om utsiktene for Norges økonomi. Hun er assisterende direktør i enheten for politikk og analyse i Norges Bank, og fikk blant annet spørsmål om hun tror det er mulig med et boligkrakk i Norge.

– Vi sier ikke at boligprisveksten ikke kan falle, og Norges Bank har selvfølgelig sett på scenarier der alt går galt. Men skal du tro på et krakk må det være store ubalanser i økonomien, svarte Haugland.Hun la til at boligprisveksten i Norge så langt har skyldtes gradvis sterkere kjøpekraft i befolkningen, og at det ikke vil endre seg dramatisk på kort sikt.

Sjeføkonom Øystein Døri, i DnB Markets tror på en oljepris på sytto dollars per fat om to år( foto: DnB Markets)
Sjeføkonom Øystein Døri, i DnB Markets tror på en oljepris på sytto dollars per fat om to år( foto: DnB Markets)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Sverige fortsetter med en negativ styringsrente etter rentemøtet 20. april. Den svenske riksbanksjefen skriver at den negative renten på 0,5 prosent både kan bli lavere og høyere. Svensk økonomi er meget sterk for tiden, og til tross for økt oljepris, er det ikke nok for Norges Bank å kjøremed dagens rentenivå. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea har rett når han spår en lavere norsk rente 12. mai, kanskje helt ned mot nullstreken.

    Med hilsen Erik Heming, Larvik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*