Sentralbanksjef Stefan Ingves kan tvinges til å heve styringsrenten(Foto: Riksbanken)

Neste renteheving kommer sannsynligvis i mars skriver Norges Bank i en pressemelding etter rentemøtet i desember i Oslo. Norges Bank setter opp styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. Dermed nærmer den norske renten seg en prosent i mars om styringsrenten settes opp til 0,75 prosent, skriver Norges Bank, Den svenske inflasjonen økte 3,6 prosent i november og driver opp inflasjonen i Norden, skriver Nordens Nyheter i en rentekommentar

– Det er stor usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på økonomien. Men blir den økonomiske utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, vil renten mest sannsynlig settes videre opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en uttalelse, skriver E24.

Den svenske inflasjonstakten ifølge Statstiska Centralbyrån i Stockholm(Konsumentprisindeks med fast rente), var 3,6 prosent i november 2021. Det är en økning fra oktober då inflasjonen var 3,1 prosent. Prisøkningen på elektristet er an av de viktigste årsakene.

– Økte energipriser bidro til den høyeste inflasjonstakten siden desember 1993, sier Mikael Nordin, som er statistiker på Statistisk Sentralbyrå i Stockholm.De to siste årene har elprisene økt i november sammenliknet me tidligere år. Siden prisnedgangen i november 2020 har bensinprisene steget med 12 måneder på rad.

Inflasjonsstakten påvirkes av elektrisitets- og bensinpriser. Dette tilsvarer halvparten av inflasjonsøkningen i november 2021. Dette kan bety at Norges Bank må øke styringsrenten dersom de økende energiprisene fortetter i Norge, skriver Norden. Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig besluttet å heve styringsrenten fra 0,25 til 0,5 prosent.

Norsk opptur fortsetter

Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Arbeidsledigheten har falt videre, og kapasitetsutnyttingen anslås å være over et normalt nivå. De siste ukene har antall nye smittede og koronarelaterte sykehusinnleggelser økt til de høyeste nivåene så langt i pandemien. Smitteøkningen og omfattende smitteverntiltak ventes å dempe aktiviteten den nærmeste tiden. Når smitten etter hvert avtar og tiltakene lettes på, vil den økonomiske oppgangen trolig fortsette. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst, men den underliggende inflasjonen er lavere enn inflasjonsmålet. Stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer ventes å løfte den underliggende inflasjonen fremover, ifølge Norges Bank.

Pengepolitikken er ekspansiv. Komiteens vurdering er at hensynet til å stabilisere inflasjonen rundt målet på noe sikt tilsier at styringsrenten økes mot et mer normalt nivå. En gradvis normalisering av renten er forenlig med fortsatt høy sysselsetting. Økte renter vil også bidra til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.

I drøftingen av risikobildet var komiteen opptatt av hvordan pandemien og behovet for smitteverntiltak vil påvirke økonomien fremover. Blir det behov for flere eller mer varige tiltak som bremser den økonomiske aktiviteten utover våren neste år, kan den videre renteoppgangen bli skjøvet ut i tid. Komiteen var også opptatt av at kapasitetsbegrensninger i økonomien og vedvarende prispress internasjonalt kan gi høyere lønns- og prisvekst her hjemme enn anslått. Blir det utsikter til mer varig høy prisvekst, kan renten bli satt raskere opp.

– Det er stor usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på økonomien. Men blir den økonomiske utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, vil renten mest sannsynlig settes videre opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.. Prognosen for styringsrenten er lite endret fra forrige pengepolitiske rapport og innebærer at renten øker gradvis de neste årene.

Kilde: Norges Banks nettsider 14. desember 2021

Milde: Statistiknyhet från SCB 2021-12-14 9.30

Sentralbanksjef Øystein Olsen fotografert av Nancy Bundt i 2019.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*