Den svenske regjeringen la 5. april forslag til satsing i vårendringsbudsjettet, som blant annet skal legge forholdene til rette for fortsatt vekst av det militære forsvaret og forberede medlemskap i NATO. I vårendringsbudsjettet for 2023 foreslås økte bevilgninger på totalt 660 millioner svenske kroner. I tillegg økes ordrefullmakter ved Forsvaret med totalt 16,78 milliarder SEK, skriver forsvarsminister Pål Jonsson( foto:) på den svenske regjeringens nettsider.

Sveriges forsvar og sikkerhet er en viktig prioritet for regjeringen. Det pågår en krig i Europa og et væpnet angrep på Sverige kan ikke utelukkes. Regjeringen handler derfor for å styrke Sveriges sikkerhet. Vårendringsbudsjettet som regjeringen legger frem 17. april inkluderer styrking av det nasjonale forsvaret og forberedelser til svensk NATO-medlemskap.

Forutsetninger for fortsatt vekst av forsvaret
Regjeringens forslag omfatter tiltak for å styrke forvaltningsområdet, blant annet ved å styrke funksjonaliteten i Forsvarets strategiske nettverk og varslingssystem. Tiltakene på forvaltningsområdet er gjort for å øke Sveriges evne til felles operasjoner nasjonalt og internasjonalt.

Videre inneholder regjeringens forslag i vårendringsbudsjettet tiltak som inkluderer kampluftfart. JAS 39 C/D må driftes parallelt med JAS 39 E etter 2030. JAS 39 C/D må derfor oppgraderes for å forbli driftsrelevant i løpet av levetiden. For å gjøre dette mulig, må avtalte leveringstider og funksjonskrav i eksisterende avtale for JAS 39 E tilpasses det nye helhetsbildet av behov. Videre er konseptstudier for fremtidige jagerflykapasiteter aktivert.

Forberedelser til medlemskap i NATO
Forsvarets økte tillegg og bestillingsfullmakter muliggjør også forberedelser til Sveriges medlemskap i NATO. Forberedelsene inkluderer blant annet styrking av kommandostøttesystemer som er interoperable med NATOs, investeringer i infrastruktur og anskaffelse av drivstoffreserver, og tiltak for å koble til NATOs felles luft- og robotforsvar.

I tillegg gir regjeringen midler til å finansiere avgifter til NATO. Forberedelsene til medlemskap i NATO gjelder også blant annet bidrag til det sivile budsjettet, militærbudsjettet og til NATOs sikkerhetsinvesteringsprogram (NSIP).

Regjeringen har til hensikt å legge frem forslagene, som er basert på en avtale mellom regjeringen og Sverigedemokraterna, for Riksdagen i det kommende vårendringsbudsjettet, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.

Svensk øvelser på trappene

Sverige står foran en stor militærøvelse med 26.000 soldater og offiserer fra 14 land, ifølge avisen Expressen. Amerikanske soldater fra marinen går inn i Jemtland fra Norge. Polske falmskjemtropper landsettes i Skåne. Svenske jagerfly beskytter finske soldater til Oscarshamn. Dette er noe av innslagene i øvelsen Aurora 23, som finner sted påvente av det svenske medlemsskapet i NATO. Brugadegeneral Stefan Andersson sier til Expressen at dette er den beste treningen i skyggen av den russiske angrepskrigen i Ukraina. Fra svensk side regner man man med stor russisk interesse for øvelsen, skrivere Expressen.

Det er ikke Sveriges feil

Det er ikke Sveriges feil at søknaden om NATO-medlemsskap drøyer. I henhold til den svenske avisen Expressen kan det få alvorlige følger for forsvarsalliansen om det går år og dag før Sverige blir medlem. Avisen skriver at det kan bli vanskeligere for NATO å planlegge og samarbeide jo lenger Sverige holdes utenfor NATO-alliansen. Tidligere utenriksminister Carl Bildt sier til Expressen at han ikke vet når Sverige blir medlem av NATO, men han tror at det vil skje. Den ungarske statsminister Viktor Orbans stabssjef sa i påsken at Sverige «må gjøre mer» for å imøtekomme utenriksminister Mevlüt Cavusoglu i Tyrkia. Sveriges utenriksminister Tobias Billström sier ifølge Expressen at Sverige har gjort alt man » skulle gjøre i henhold til den såkalte Madridavtalen.

Tobias Billström, Utrikesminister(Foto:Ninni Andersson/Regeringskansliet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*