Vi styrker forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner de neste 12 årene, fra i år til 2036. Det er et historisk løft for Forsvaret. Alle forsvarsgrenene skal styrkes, med flere folk og nye kapasiteter. For vår felles trygghet i Norge.Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding sammen med Nils-Ole Forshaug Forsvarspolitiske talsperson i Arbeiderpartiet


Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å ta ansvar når sikkerhetssituasjonen krever det. Opptrappingen av Forsvaret kommer i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i våre nærområder. Vi ser at verden er mer urolig. Forsvaret må derfor være tilpasset dagens situasjon og trusselbilde. For oss handler opprustningen av Forsvaret om at vi skal gjøre det som er nødvendig for å unngå krig.

Folk skal være trygge på at Forsvaret kan stille opp. Trygghet for folk i Norge er vår viktigste oppgave.

Samtidig skal vi være tydelige på at vi ikke truer andre – hverken Norge eller NATO. Men vi kan heller ikke la andre land true oss. Styrkingen av forsvaret av Norge vil være avskrekkende mot dem som måtte ønske å true vår suverenitet.

Vår opptrapping av Forsvaret innebærer en bred styrking av Forsvaret i alle grener og i hele landet. Dette vil øke Forsvarets kapasitet, fleksibilitet og evne til å forsvare landet sammen med våre allierte.

I styrkingen av Forsvaret vil vi prioritere følgende hovedområder:

  • Utbedre dagens forsvar: Vi utbedrer kritiske mangler i dagens forsvar, blant annet ved å øke beholdningene av ammunisjon og materiell, vedlikeholde bygninger og viktig infrastruktur, å øke kapasiteten til å ta imot allierte og ansette flere folk.
     
  • Satse på folk i Forsvaret: Fram mot 2036 legger vi opp til om lag 4.600 flere vernepliktige, 13.700 flere reservister og 4.600 flere ansatte, og et stort kompetanseløft.
     
  • Betydelig maritim satsing: Sjøforsvaret skal få minimum fem nye fregatter med anti-ubåt helikoptre, minimum fem ubåter og en standardisert fartøysklasse med inntil ti store og atten mindre fartøy. I kroner og øre er styrkingen av Sjøforsvaret den største satsingen i denne langtidsplanen.
     
  • Kraftig styrking av Hæren og Heimevernet med mer kampkraft: Hæren utvikles fra én til tre brigader, én i Finnmark, én i Troms og en ny Brigade Sør. Den styrkes også med langtrekkende presisjonsild, flere kampvogner, luftvern og helikoptre til Hæren og spesialstyrkene. Heimevernet økes til totalt 45.000 soldater.
     
  • Historisk satsing på luftvern: Vi vil kjøpe langtrekkende luftvern som skal beskytte mot ballistiske missiler med kort rekkevidde. I tillegg dobler vi mengden av det eksisterende NASAMS-luftvernet, som skal utbedres for å beskytte bedre mot droner og missiler. Både Luftforsvaret og Hæren får flere systemer, og dagens luftvernsystemer skal oppdateres.
     
  • Bedre situasjonsforståelse: Øke evnen til å skape en situasjonsforståelse med mer overvåking, tilstedeværelse og kontroll i våre nærområder, ved hjelp av nye fartøy og utbygging av satellitt- og dronekapasitet.

Arbeiderpartiet har alltid tatt ansvar for folks trygghet gjennom Forsvaret. Vi gjorde det under Gerhardsen. Vi gjorde det under Bratteli. Vi gjør det igjen i dag.

Foto: Statsminister Jonas Gahr Störe, fotosgrafert av NTB Kommunikasjon. Etter avtale med statsministerens kontor kan bildet benyttes fritt av pressen.

Statsminister Jonas Gahr Störe fotografert under pressekonferansen om styrking av forsvaret. Bildet kan benytters fritt av pressen etter avtale med statsministerens kontor.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*