Konsernsjef Odd Arild Grefstad øker antall fossilfrie aksjer( Foto: Mynewsdesk)

COP 25 Madrid 2019: Nå har Storebrand over 260 milliarder kroner i fossilfrie fond og pensjonsløsninger – en tredjedel av totale midler til forvaltning og nær en tredobling mot tidligere nivå. 

Endringen skjer etter at Storebrands datterselskap, SPP fonder, i dag gjør alle sine fond fossilfire.

Forrige uke lanserte FNs miljøprogram (UNEP) sin rapport om globale klimautslipp som er tankevekkende lesning. Globale klimautslipp økte med 2 prosent i 2018, et rekordhøyt nivå. I tillegg estimerer UNEP at verden må kutte utslipp med 7,6 prosent i snitt hvert år fra 2020 for å nå målet om global oppvarming på 1,5 grader.

– Rapporten viser klart og tydelig at verdensøkonomien trenger raske og omfattende utslippskutt. Vi mener at selskaper som har en strategi i tråd med FNs bærekraftmål og Parisavtalen gir bedre økonomiske resultater på sikt. Alle sektorer må anerkjenne at de spiller en viktig rolle i overgangen til lavutslippssamfunnet. Som investor og finanskonsern ser vi store muligheter i lavutslippsløsninger, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

Storebrand lanserte sitt første fossilfrie fond i 2015. Ved at SPP fonder nå gjør alle sine fond fossilfire, vil totale midler til forvaltning i konsernet som investeres i fossilfrie løsninger, være over 260 milliarder kroner. Det tilsvarer en tredjedel av totale midler til forvaltning. En fossilfri investeringsløsning har restriksjoner som gjør at det ikke kan investeres i fossilselskaper.

Skal diskutere løsninger med FNs generalsekretær

Sammen med 15 andre internasjonale kapitaleiere, deltar Storebrand i Net-Zero Asset Owner Alliance. Medlemmene i alliansen har forpliktet seg til en netto nullutslippsportefølje innen 2050. Førstkommende onsdag, 11. desember, skal Grefstad delta på et møte på COP 25, FNs klimatoppmøte i Madrid. Sammen med blant andre FNs generalsekretær, António Guterres, skal Grefstad og andre toppledere innen næringsliv, finans og organisasjoner, diskutere hvilke grep som må tas for å redusere klimautslippene.

Stor etterspørsel fra kundene

– Veksten i våre fossilfrie fond er et resultat av stor etterspørsel fra kundene og en økende andel av fossilfrie løsninger i våre pensjonsporteføljer. Fossilfrie fond var i utgangspunktet nisjeprodukter, men har blitt en viktig komponent i den bærekraftige investeringsstrategien til mange av våre kunder, sier Grefstad.

Institusjonelle investorer er i dag den største investorgruppen i fossilfrie fond, og etterspørselen har vært sterkest i det svenske markedet hittil. Men Grefstad ser en økt interesse i hele det europeiske markedet.

– Land, regioner og kommuner ser i større grad etter investeringsløsninger som gjør at deres kapital forvaltes i tråd med deres klimaforpliktelser, sier Grefstad.

Finansbransjen må spille en aktiv rolle

Finansindustrien er helt sentral for å flytte kapitalen i riktig retning. Det er også et nytt EU-regelverk på trappene som legger ytterligere press på at finansinstitusjonene tar en aktiv rolle.

– Vi skal ta vårt ansvar for å tilby en god bredde av bærekraftige investeringsløsninger. Det inkluderer både brede, bærekraftige indeksfond, mer spesialiserte fossilfrie fond og aktive fond som investerer i løsningsselskaper. Alle disse produktene er viktige komponenter i en bærekraftig investeringsstrategi, sier Grefstad.

– Vi skal også fortsette å bruke vår makt som aktiv eier for å få til endringer i selskapene vi investerer i, slik at de handler ansvarlig og tar en aktiv del i det grønne skiftet, sier Grefstad.

Les mer om Grefstads deltakelse på COP 25.  

Om Storebrand 

Storebrands ambisjon er å være best på sparing til pensjon. Storebrand skal levere bærekraftige løsninger tilpasset kundens livssituasjon slik at den enkelte får en bedre pensjon, og en bedre verden å gå av med pensjon i. Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder og 2 millioner personkunder, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Storebrand forvalter over 786 milliarder kroner og er Norges største private kapitalforvalter. Vi jobber målrettet for å nå visjonen: Våre kunder anbefaler oss. Storebrand-aksjen (STB) er notert på Oslo Børs. 

Besøk oss på www.storebrand.no og følg oss på twitter @Storebrand_no

Margrethe Assev, kommunikasjonsansvarlig Storebrand(Foto: Mynewsdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*