Adm. direktør Morten Nordvold og Atradius opplever sterk pågang fra bedriftsledere som vil tegne kredittforsikring. (Foto: Frank Ronsholt)

Kredittforsikring er i vinden. Atradius opplever sterk pågang. – Etterspørselen er betydelig. Forsikret omsetning for norske bedrifter har vokst med 12 milliarder siden årsskiftet og nærmer seg nå 200 milliarder, sier adm. direktør Morten Nordvold.

Atradius er et av verdens største kredittforsikringsselskaper. Kontoret i Norge er et av 55 landbaserte Atradius-kontorer. Det ledes av Nordvold som er ansvarlig for Norge og Island.

Korona-effekten på verdenshandelen er veldig tydelig. Det siste året har flere land hatt lengre perioder med omfattende nedstengninger. Det har rammet verdensøkonomien hardt. I 2020 falt BNP med 3,7 prosent.

Statlige støttepakker, omfattende skattelettelser, utsettelser og lovmessig konkursbeskyttelse i en rekke land, har hindret omfattende konkursbølge.

Varsler konkursbølge

– Tiltakene vil ikke vare til evig tid. Regningen kommer den dagen myndighetenes støttepakker tar slutt, sier Nordvold.

Norske bedrifter lever med stigende økonomisk frykt. Det gir oppgang for kredittforsikring.

– Veksten i etterspørselen er dobbelt så sterk, sammenlignet med det siste tiåret. Nå ser vi at porteføljen som er forsikret hos oss i Norge, nærmer seg 200 milliarder kroner, sier Nordvold.

Veksten kommer fra flere bransjer.

Sjømat og byggevarer

– Veksten er spredt på flere bransjer. Sjømat og byggevarer er blant bransjene som øker, men de er ikke alene. Vi ser også en sterk vekst i etterspørsel etter factoring med kredittforsikring og kjøp av fordringer med sikkerhet hos oss.

Økt forsikringsaktivitet betyr økt behov for risikovurdering.

– Vi er godt rustet. Vi kjøper betydelige tjenester fra konsernet, så som risikovurdering fra våre kollegaer verden over, sier Nordvold.

Eksportrettede bedrifter står for en betydelig del av veksten.

– Vi ser også en tydelig økning i etterspørsel fra bedrifter som i all hovedsak har sin virksomhet og sin økonomi knyttet til det norske markedet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*