Sjef for 1: Ap fondet i Sverige Kristin Magnusson Barnard( Foto: 1:Ap-fondet)

Kristin Magnusson Bernard(42) har jobbet i IMF, ECB og EU-kommisjonen og har en krisehåndterings-CV som få kan måle seg med. Nå er Sveriges blivende riksbanksjef administrerende direktør i Første AP-fondet, men hun ønsker ikke å svare på spørsmålet om hun ønsker å bli ny Riksbanksjef på spørsmål fra Svenska Dagbladet. Bernard er altså fortsatt bare kandidat til jobben og ikke tilsatt, skriver Nordens Nyheter.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg(63)tiltrer som kjent stillingen som sentralbanksjef i Norge til høsten. Dersom Magnusson Bernard får jobben som Riksbanksjef i Sverige, er det en aldersforskjell på vel 20 år på Sverige og Norges nye sentralbanksjefer.

Ulikt syn på økt rente

Til Dagens Industri i Stockholm sier hun at hun ikke tror på noen renteøkning fra ECB/ESB i år
Dermed har renteforskjellene i ØMU har begynt å vokse igjen. Kristin Magnusson Bernard ser på det som noe ECB må forholde seg til på sikt. Ingen av de økonimiske ekspertene Dagens Industri har intervjuet,tror på renteøkninger i år. I Norge spår man flere renteøkninger utover året som følge av økende inflasjon. Om Barnard blir valgt til ny svensk riksbankssjef, står hun i skap kontrast til sentralbanksjef Jens Stoltenberg når han tiltrer i Norges Bank senere i år. Det interessante er at Norge og Sverige har et sprikende syn på hvordan renteutviklingen utvikler seg. Det er økende inflasjon i begge landene, og begge står sammen i usikkerheten omkring utviklingen i Ukraina.

Har doktorgrad

Sveriges potensielle riksbanksjef har en doktorgrad i makroøkonomi fra Handelshøgskolan i Stockholm. Hun har tidligere vært Coutry Senior Exceutive i Nordea Markets Sweden og hun har ledet den makroøkonomiske forskningen i Nordea. Hun har innehatt flere seniorposisjoner i den Europeiske Sentralbanken(ESB/ECB) i Frankfurt, og har hatt sentrale jobber i the International Monetary Fund(IMF) i Washington D.C. Kristin Magnusson Bernard kom fra et oppdrag som Sveriges leder for Nordea Markets og leder for makroøkonomisk forskning i Nordea. Da hun ble VD for 1. Ap-fondet i Sverige.

Kristin Magnusson Bernard tiltrådte jobben i 1. Ap-fondet 1. september 2020, og erstattet Teresa Isele, som hadde vært konstituert administrerende direktør siden september 2019. Hun har erfaring med oljefond, på linje med det som Jens Stoltenberg får ansvar for som norsk Sentralbanksjef. Det var tidligere statsminister Olof Palme som etablerte de svenske AP-fondene, der statlig kapital ble lusset inn i det svenske og internasjonale næringslivet.

Har fått mye skryt

– Med Kristin Magnusson Bernard fikk 1. AP-fondet en administrerende direktør som kombinerer erfarent lederskap og evne til å lede spesialister og høytpresterende team med en sterk kommunikativ evne. Kristin har både bred og dyp erfaring fra finansnæringen, både i Sverige og internasjonalt, der hun bl.a. bygget opp en strategisk og analytisk kompetanse innen ledelse. Hennes sterke engasjement og forståelse for bærekraftspørsmål har vært verdifullt for fondets bærekraftsarbeid. Kristin Barnard videreførte fondets viktige oppdrag med å forvalte deler av den svenske svenske pensjonskapitalen for dagens og morgendagens pensjonister på en eksemplarisk måte, sa styreleder Urban Hansson Brusewitz i i en kommentar da hun ble tilsatt som fondets sjef.

– Jeg føler meg beæret over å få begynne i First AP-fondet og ser frem til å lede et svært kompetent og erfarent team. Min oppgave som administrerende direktør i fondet vil være å fortsette oppgaven med å forvalte pensjonskapital og generere høy avkastning samtidig som jeg fremmer bærekraftig utvikling, sa hun da hun tiltrådte som sjef for 1. Ap-fondet. .

-AP-fondene har et ekstremt viktig oppdrag og jeg føler meg veldig stolt over å ha fått tillit til å være med og videreutvikle det første AP-fondet til å bli en stabil, ansvarlig og aktiv investor, sa Kristin Magnusson Bernard under tiltredelsen. Nå er hun på vei til å bli Sveriges kommende sentralbanksjef og kollega til vår egen Jens Stoltenberg, nåværende generalsekretær i NATO, skriver Nordens Nyheter. Norges Bank skriver at styringsrenten i Norge ligger på 0,50 prosent i Norge frem til neste rentemøte 24. mars 2022. Styrsingsrenten i Sverige er 0,00 fra og med 16. februar 2022 skriver Riksbanken på sine nettsider.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sitter til 1. oktober(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*