Konsernsjef  Jan Arve Haugen i Kværner  seroptimistisk   på den økonomiske utvviklingen påestlandet( Foto:  kværner/ Upstream)
Konsernsjef Jan Arve Haugen i Kværner ser optimistisk på den økonomiske utvviklingen påestlandet (Foto: Kværner/ Upstream)

Kværner bygger det første plattformdekket med amerikansk partner på Johan Sverdup-feltet. Offshoreentreprenør Kværner og det amerikanske oljeserviceselskapet KBR har i fellesskap fått kontrakt med Statoil for totalleveranse av et plattformdekk til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, ifølge en melding mandag. Dermed redder et amerikansk oljeselskap fra Texas, med BlackRock som en av eierne, konjunkturene på Vestlandet i Norge. Oljefondet er en av de største aksjonærene i investeringsselskapet BlackRock.

Oljefondet i kulissene

Kontrakten har en verdi på 6,7 milliarder kroner for prosjektpartnerskapet, og ble vunnet i tøff internasjonal konkurranse, opplyses det. Det amerikanske oljeselskapet KBR har hovedkontor i Houston, Texas, og tilbyr noen av verdens fremste ingeniørtjenester, med anskaffelser, konstruksjon og som tilbyr tjenesteytelser og som sysselsetter 27 000 ansatte i mer enn 70 land på seks kontinenter. KBR har vi utviklet seg til en fremtredende tilhenger av energi, hydrokarboner, kraft, industri, sivil infrastruktur, mineraler, offentlige tjenester og næringsliv. Etter at selskapet ble uavhengig i 2006, har KBR utvidet sin posisjon i de markedene selskapet betjener og tilbyr et bredt spekter av tjenester gjennom forretningsenheter som Oil & Gas; nedstrøms; teknologi; Infrastruktur, og Power (IGP) i Europa, Midtøsten og Afrika; IGP Asia Pacific. Nå også i Norge.

To tusen i to år

– Så langt har norsk leverandørindustri vunnet hovedkontraktene på Johan Sverdrup. Det er positivt at Statoil og leverandørene i felleskap er i ferd med å bryte kostnadskurven og sikre konkurransekraft i en tid som er krevende for hele industrien, sier Margareth Øvrum, konserndirektør i Statoil med ansvar for teknologi, prosjekter og boring i meldingen. Dekket skal leveres til bolig- og utstyrsplattformen som er en av fire plattformer i fase 1 av utbyggingen av gigantfeltet. Kontrakten kommer i et klima der oljeselskapene og deres leverandører innfører endringer med mål om varige prisreduksjoner.

– Dagens avtale viser at også Kværners virksomhet for plattformdekk har etablert et nytt, konkurransedyktig kostnadsnivå. Dette styrker vår posisjon for også å vinne fremtidige oppdrag, sier konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner i meldingen. Prosjektet vil bli gjennomført
som et 51/49 prosent prosjektsamarbeid mellom Kværner og KBR, fremgår det av pressemeldingen.

-Engineering av plattformdekket vil bli ledet av KBR i Leatherhead, Storbritannia med full integrasjon av engineering-ressurser fra Kværner. Innkjøpsaktiviteter for prosjektet vil bli foretatt i både Norge og Storbritannia», skriver selskapene i en felles pressemelding.
Plattformdekket er planlagt levert første kvartal 2019, og prosjektet vil på det meste involvere 1500-2000 personer.

Tenker langsiktig

– Nå skal vi levere som lovet, og hele Kværner ser frem til å komme i gang, skriver Haugan i meldingen. Kontraktspartnere er Kværner Stord AS og selskapet KBR ltd. Oljefondets partner, det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har tilsammen 5,87 prosent av oljeselskapet KR, som fjerde største aksjonær. Størst er Platinum investment LTD , som har 7,59 prosent. Laurence Fink er styreformann og administrerende direktør i BlackRock, sendte tidligere i år et brev til administrerende direktører i alle selskapene i S & P 500 indeksen på den amerikanske NASDAQ-børsen, der han oppfordret dem til å innta et mer langsiktig syn på strategi og bygge langsiktig engasjementer med investorer i tråd med oljefondets syn på direkte investeringer.

– Det er alltid en fare for at næringslivets fokus er på for kort sikt, skriver Fink. Han skriver videre på BlackRocks nettsider at det ikke finnes enkle eller raske svar på disse komplekse utfordringerne Derfor er det viktig at vi engasjere oss, og delta i debatten, med tanke på å håndtere disse utfordringene på lang sikt.

President og  CEO   Laurence  fink  i det amerikanske invvesteringsselskapet  BlackRock er   på eiersiden  i  KR(  foto: lackRock)
President og CEO Laurence fink i det amerikanske invvesteringsselskapet BlackRock er på eiersiden i KR( foto: lackRock)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*