Den tyske kansler-utpekte Olaf Scholz’ sentrum-venstre-parti ga lørdag sin overveldende godkjenning til å danne en ny regjering med miljøvernere og pro-business-partier. Dette er den første av tre beslutninger som trengs for at Scholz kan tiltre vervet neste etter at det sosialdemokratiske part var nær ved å vinne valget 26. september i år. Hans parti vil trolig danne en regjering med de grønne og de næringslivsvennlige Fridemokratene. DIsse partiene vil danne en koalisjon basert på en avtale av 24, november basert på raske forhandlinger og en rask avtale, skriver Nordens Nyheter.

T repartialliansen har som mål å modernisere Europas største økonomi og trappe opp innsatsen mot klimaendringer. Det vil sende avtroppende forbundskansler Angela Merkels sentrum-høyre Christian Democratic Union inn i opposisjonen etter 16 år og avslutte en ubehagelig «stor koalisjon» av Tysklands tradisjonelle store partier der sosialdemokratene var juniorpartnere.

-Mange mennesker har vokst opp med ideen som er naturlig for et medlem av CDU å lede regjeringen, og nå vil sosialdemokratene utpeke den neste kansleren,» sa Olaf Scholz til en online partikongress.

-Dette vil være en regjering av tre partier som ønsker å våge mer fremgang for Tyskland

Scholz tar sikte på den nye alliansen utover fireårsperioden som nå begynner. Han sa at regjeringen har som mål «å jobbe sammen på en vennlig måte og bli gjenvalgt.» Konvensjonen støttet koalisjonsavtalen med 598 stemmer mot syv, med tre avholdende.

Angela Merkel selv reiste til Aachen, hjembyen til ham som kan bli hennes arvtaker, i et siste forsøk på å øke unionspartienes oppslutning. Hun ville støtte opp om den noe trøblete valgkampen til CDU/CSUs kandidat Armin Laschet.

Han har ligget bak Sosialdemokratenes kandidat Olaf Scholz på meningsmålingene gjennom valgkampen, men den siste målingen viser nærmest dødt løp mellom CDU/CSU og SPD. Utfallet av valget søndag er dermed det mest uforutsigbare på mange år.

Merkel hadde planer om å holde en lav profil i kampen om hvem som blir hennes etterfølger etter 16 år ved makten. Men hun er likevel blitt dratt inn i den intense valgkampinnspurten til partiets lite populære leder, Laschet.

Sosialdemokratene i SPD, som har ledet på målingene de siste ukene, fikk 26 prosent oppslutning på fredagens måling fra Allensbach Institute, melder nyhetsbyrået DPA.

Det er ned ett prosentpoeng fra forrige måling og også bare ett prosentpoeng foran kristendemokratene i CDU/CSU, som får 25 prosent oppslutning, uendret fra forrige måling, skriver Nordic News basert på Assoiated Press reportasje fra Tyskland, som fortsatt har Europas sterkeste økonomi..(Foto av Olaf Sholz er tatt av Bundeskanzleramt/ BMF Thomas Koehler/Phototek.net)

Tidl. bundeskansler Angela Merkel må gi tapt for en ny koallisjon(Foto: Bundeskansleramt/Densel)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*