Christiano Ronaldo spiller i italienske Juventus( Foto: Juventus)

Ved starten av 2017 hadde oljefondet én aksje til rundt tre kroner i den italienske fotballklubben Juventus. Tolv måneder senere satt fondet på aksjer for nesten 30 millioner. Oljefondet økte i løpet av 2017 sitt eierskap i fotballklubben Juventus fra én- til 3,63 millioner aksjer. Fondets eierskap i den italienske fotballklubben var dengang 0,36 prosent. I 2012 da fondet satt på én prosent av aksjene i klubben. Verdien på aksjeposten var ved utgangen av 2017 var på 27,25 millioner kroner. Ifølge Oljefondets beholdningstall for 2018 har fondet aksjer for 55 millioner kroner i Juventus med en eierandel på 0,52 prosent.

Borussia er størst

Den største aksjeposten har Oljefondet i fotballklubben Borussia Dortmunf GMBH & Co KGAA, med 75,5 millioner kroner. Her har oljefondet en eierandel på 1,04 prosent som anses som relativt mye. Nordens Nyheter skrev følgende om oljefondet og fotball i august 2018:

Det norske Oljefondet følger med på det som skjer i internasjonal fotball. NBIM satset nærmere tretti millioner kroner på italienske Juventus Fotball Club . I 2017 investerte det statlige norske fondet 27 millioner kroner i troen på at Ronaldo skal løfte klubben til nye seriemesterskap i Italia og Europa. Oljefondets investering i Juventus var på 16 millioner kroner i 2012, 15 millioner i 2013 og nesten null i 2016. Men etter verdensmesterskapet i Russland slo oljefondet til igjen, skriver Nordens Nyheter. Tallene er hentet fra NBIM`s beholdningsstatistikk de siste årene.

I juli 2018 kom nyheten som sendte sjokkbølger gjennom fotballverdenen. Cristiano Ronaldo, superstjernen som har vunnet Gullballen fem av de siste ti årene, var klar for Juventus fra Torino, som også er Fiats lag, står til nå med sju seriemesterksp i seria A i Italia, skriver Nordens Nyheter. Oljefondet hadde dengang investert 1,4 milliarder i det amerikansk-italiesnke Fiat-konsernet med hovedkontor i Nederland. Maradonna ble naasjonalhelt i Italia da han spilte på F.C. Napoli. Nå er portugisseren Ronaldo i ferd med å bli et nytt idol for italienerne. Vi husker alle Roberto Baggio som ble seriemester med «Juve» i 1993.

Evonik Industries AG er et børsnotert tysk spesialkjemikalieselskap med hovedkontor i Essen, Nordrhein-Westfalen, Tyskland. Det er det nest største kjemikalieselskapet i Tyskland, og et av de største spesialkjemikalieselskapene i verden. Dette selskapet støtter Borussia Dotmund økonomisk

Beste investeringer

Fotballklubber har ikke rykte på seg som de beste investeringene, spesielt ikke med sine dyre spillekjøp og skyhøye lønnsutbetalinger. Men beregninger Finansavisen har gjort viser svimlende 51 prosent avkastning for en vektet portefølje av 20 fotballklubber i 2017. Til sammenligning steg indeksen STOXX Europe 600 mindre enn 10 prosent i fjor.Juves Pogba-kuleDen største vinneraksjen ble Juventus, som steg hele 157 prosent på Milano-børsen i fjor. Laget tapte Champions League-finalen mot Real Madrid, men vant «som vanlig» den italienske serien.Oppgangen ble ifølge avisen trigget av inntekter som steg kraftige 45 prosent til nesten 563 millioner euro i sesongen 2016/17. Resultatet etter skatt mangedoblet seg og landet på 42,6 millioner euro.

Steg hundre prosent

Salget av Paul Pogba til Manchester United for (det som den gang var) verdensrekordsummen 105 millioner euro hjalp utvilsomt.Overlegne CelticNærmest Juventus på avkastningstabellen for 2017 kommer Serie A-rivalen Lazio. Klubben kom bare på 5. plass i den italienske serien, men aksjen steg likevel 104 prosent.I Skottland er Celtic fullstendig overlegne, og dette gjenspeiles også på London-børsen, der aksjen steg spreke 83 prosent i fjor.På minussiden i Finansavisens vektede fotballportefølje finner vi en overvekt av tyrkiske klubber

E- 24 hadde i 2017 ikke funnet at Oljefondet har investert i andre fotballklubber enn Juventus. Nyheten om oljefondet investering i Juventus var hentet fra Nordens Nyheter netsider uten kildeangivelse.

CEO Mike Manley i Fat Chrystle( Foto: Fiat)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*