President i det russiske sikkerhetsrådet Dmitrij Medvedev fotografert av Brittanica 2016

Det har det svenske Sosialdemokratiets partiledelse bestemt. Magdalena Anderssons mål er at Sverige blir med i NATO i juni i år. Dette sier informanter i partiet til Svenska Dagbladet ført i pennen av Thorbjørn Nilsson. Svenska Dagbladet og Aftonbladet eies av det norske Schibsted-konsernet. Nordens Nyheter skriver i en kommentar at det ikke blir noen vesentlig endring i de nordiske landenes forhold til Russland om Finland og Sverige går med i NATO. Dette øker tryggheten i hele det nordiske området.

Norge og Russland har aldri tidligere vært i krig med hverandre. Russiske soldater som gikk inn i Finnmark under andre verdenskrig, trakk seg tilbake igjen.

Ny nordisk stabilitet

Hvis Sverige og Finland blir med i NATO, må Russland «ta grep» rundt Østersjøen. Dette sier visepresidenten i det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, melder Reuters.

– Det kan ikke lenger være snakk om en atomvåpenfri status for Østersjøen – balansen må gjenopprettes, sier Dmitrij Medvedev. Samtidig sier han at det ikke gjør noen stor forskjell for Russland om Sverige eller Finland blir med i NATO. Russiske bombefly som nylig krenket den svenske øya Gotland, hadde kjernefysiske våpen ifølge svenske sikkerhetseksperter. Russlands angrep på nøytrale Ukraina, viser at nøytralitet ikke lenger gir strategisk trygghet og langsiktig sikkerhet for Finland og Sverige utenfor NATO.

– Bare noen flere motstandere, sier Dmitrij Medvedev, ifølge Sky News.

Medvedev var Russlands president mellom 2008 og 2012 og statsminister mellom 2012 og 2020.

Rask avgjørelse om NATO

Statsminister Magdalena Anderssons mål er at Sverige blir med i NATO i juni i år, sier kilder til SvD. Informasjonen kommer parallelt med at Finland har lagt frem frem sin nye sikkerhetspolitiske analyse og at de svenske sosialdemokratene utarbeider planen for å håndtere saken internt.

Dermed går det mot finsk og svensk medlemskap i NATO, under ledelse av generalsdekretær Jens Stoltenberg i den globale forsvarsorganisasjonen NATO/OTAN. Stoltenberg fortsetter som toppleder i NATO til og med neste høst, skriver Nordens Nyheter.

Journalist Liselott Lindstrøm fra YLE(Finlands NrK) fotografert av den svenske Dagsrevyen foran Riksdagen i Finland som avgjør medlemskap i NATO om kort tid.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*