President Barrack Obama vil bekjempe IS sammen med Russland og Frankrike( Foto: Associated Press)
President Barrack Obama taler på en konferanse etter G-20 møtet  i tyrkia. Han vil bekjempe IS sammen med Russland og Frankrike(Foto: Associated Press)

USA, Frankrike og Russland trapper opp krigen mot Den islamske staten(IS). Fred i Syria og Irak er  nødvendig for å stanse terrorismen i Europa, USA og på andre kontinenter. Dermed må den islamske staten fratas sitt territorium. Stormaktene står sammen om denne løsningen. Dermed må vi hente frem de store krigsherrer fra historien og studere dem. Italieneren Niccolo Machiavellis bok «Krigskunst» oversatt av Italia-kjenner Jon Bingen, er megetaktuell lesning. Presidentene Barrack Obama og Vladimir Putin hadde avgjørende samtaler om å bekjempe den islamske staten på helgens G -20-møte i Tyrkia. Russland og Vladimir Putin kan dermed være på vei inn i den politiske varmen igjen, skriver Nordens Nyheter.

Bystater i krig

Niccolo Machiavelli var borger av bystaten Firenze og sekretær for den florentisnke republikk( Fiorentina). Terroren i Europa har ført krigen inn i de europeiske storbyene. Dette gjør Machiavellis bok om » Krigskunst » fra renessansen aktuell. Machiavelli , som levde mellom 1469 og 1527, var forfatter,dramatiker ogen sentral politiker. Frem til sin død arbeidet Machiavelli i Pavenstjeneste,som militær og sikkerhetspolitisk rådgiver. Hans syv teser om krig ble brukt i seks italenske kriger mellom bystater fra 1497 til 1526. Machiavelli henviser til store hærførere som Cæsar, Hannibal og Alexander den store. Deres krigskunst bør studeres av  Putin,  Obama og Hollande, som nå nådeløst vil bekjempe IS. Krigsherren Hannibal som også kjempet med nord-afrikanske soldater i italienske bystater, en krig som kan minne om krigen mot den islamske staten, i en annen tid, da han dro  med sine elefanter over Alpene. Romernes krigskunst( før Machiavellis tid) bør også studeres nøye ifølge forfatteren.

La dere ikke skremme

– La dere ikke skremme av oppgavens velde og byrde, skrev Machiavelli Alt tyder på at denne provins( les bystaten)gir nytt liv til det  som er borte. Hver dag hvordan dette skjer i litteratur dikterkunst, malerkunst og billedhugging.Selv er jeg mett av dage og venter meg lite. Hadde forsynet gitt meg kraft tilå gjøre noe av det jeg har drøftet(red.»Krigssskunst» utgitt av Vidarforlaget), ville jeg på kort tid vist hele verden de antikke hærordningers dugelighet,og slik ville jeg enten ha vunnet med ære eller tapt uten skam, skev NiccoloMachiavelli allerede i Middelalderen.

Stormakter står sammen

Nå står stormaktene står sammen om å knuse IS vil verden komme ett skritt videre. Dersosm det kanskapes fred i Syria og Irak medfelles innsats av Russland og USA, vil Vladimir Putin være  på vei inn i den globale politiske  varmen igjen. Det er helt nødvendig med internasjonalt samarbeid mot terror på tvers av bystater og nasjoner Dette er en krig som må bekjempes med mer enn  militære midler. Det er  nødvendig med informasjon til og samtaler med  den oppvoksende generasjon på deres egne arenaer( les. skoler). Her må vi lære dem om historien og dens grusomheter. Når og om krigen kommer, må den bekjempes med alle mulige midler og snillismen må legges tilside. Vi anbefaler dermed Niccolo Machiavellis bok » Krigskunst» som skolepensum,  en bok som bør   leses av alle som vil  nedkjempe en brutal fienden nådeløst og med alle midler. Niccolo Machiavelli regnes som en av renssansens   viktigste  politiske forfattere med bøker som  «Discorsi»», «Om fyrsten» ,»Bystaten», «Firenzes historie», og ikke minst  «Krigskunst», skriver Nordens Nyheter i enkommentar etter G -20 møtet i Tyrkia.

Jon Bingen har oversatt NIccolo Machiavellis bok "Krigskunst" som er aktuell i disse dager( Foto: Xenofon Forlag)
Jon Bingen har oversatt NIccolo Machiavellis bok «Krigskunst» som er aktuell i disse dager( Foto: Xenofon Forlag)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*