Fredag ​​19. januar tok statsminister Ulf Kristersson imot Finlands statsminister Petteri Orpo og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. En felles pressekonferanse ble avholdt under ettermiddagen. Ursula von der Leyen lover fortsatt stöttet til Ukraina fra EU, skriver Nordens nyheter med SVT somm kilde.

Europa må forberede seg på risikoen for at Vladimir Putins Russland en dag vil angripe et NATO-land, ifølge Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius. Han forstår den økte tonen i Sverige om faren for krig.I et intervju med avisen Der Tagesspiegel kommenterer Pistorius den svenske sivilforsvarsministeren Carl-Oskar Bohlins (M) oppsiktsvekkende uttalelser om at det «kan bli krig i Sverige» og at svenskene mentalt må forberede seg på det. – Det er forståelig fra et skandinavisk perspektiv. Geografisk er svenskene i en enda mer alvorlig situasjon. Men også vi må lære å leve med faren igjen og forberede oss: militært, i storsamfunnet og gjennom sivilforsvaret, sier Boris Pistorius i intervjuet.

Konkurranse i skogen

Under besøket diskuterte lederne aktuelle EU-spørsmål knyttet til konkurranseevne, skogen og den grønne omstillingen. Lederne besøkte også Stora Ensos innovasjonssenter for biomaterialer og diskuterte EU-dimensjonen av skogbruket i Norden sammen med representanter for svensk og finsk skogindustri. Besøket ble avsluttet med et pressemøte med Ulf Kristersson, Petteri Orpo og Ursula von der Leyen. Partene dröftet også fremtidig stötte til Ukraina og Ulsula von der Leien lovet EU-stötte til Ukraina i lang tid fremover.

Offensiv til sommeren

Sikkerhetskilder advarer om at Russland kan planlegge en ny storstilt offensiv denne sommeren – med mål om å ta full kontroll over de annekterte regionene i Øst-Ukraina. Ifølge militæranalytiker Jörgen Elfving vil dette kreve en ny mobilisering. – Jeg tror ikke det blir gjennomført før det russiske presidentvalget, sier han, ifölge Dagens Nyheter.

Sveriges sivilforsvarsminister Carl-Oscar Bohlin fotografert av Kristian Pohl i det svenske regjeringskansliet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*