Forsvarsdepartementet bekrefter at de er kjent med at russiske landstyrker på Kolahalvøya forstyrret GPS-signalene mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågikk, skriver NTB. Reuter Thompson og andre utnlandske pressebyråer var pågående i denne saken overfor de fem nordiske forsvarsministrene som møtte nordisk media på Grand Hotl tirsdag ettermiddag.

Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB. De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Svake signaler
Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), sier til Dagbladet at de fikk varsler om GPS-forstyrrelser under NATO-øvelsen.

  • Under øvelsen fikk Nkom flere varslinger. Dette ble avklart med blant andre Avinor og Forsvaret. Vi rykket ikke ut for å identifisere kilden da det ikke var umiddelbar fare for liv og helse.

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekreftet mandag til NTB at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene.

  • Forstyrrelsene i luftrommet har blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flymaskinene indikerer straks GPS-signaler uteblir.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

F 35 fotografert på Edwards Air Force Base i California.(Foto; N.P.Taderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*