Nå er verdens øyne igjen rettet mot Sveriges utvikling innen bærekraft. Mer enn 200 personer fra 35 land har registrert seg for Global Sustainable Tourism Council (GSTC), en global konferanse om bærekraftig turisme, som arrangeres i Stockholm 23.-26. april. Ifølge arrangøren har rekordmange deltagere registrert seg på rekordtid, noe som vitner om en ekstra stor interesse for GSTC og Sveriges utviklingsarbeid for bærekraft i reiselivet. Tidligere statsminister i Sverige Fredrik Reinfeldt er en av hovedtalerne på konferansen, skriver Nordens Nyheter, her fotografert av Wikipedia.

Sveriges reiselivsnæring ligger i bresjen for bærekraftig utvikling og er blitt hyllet internasjonalt gjennom årene. Den svenske reiselivsnæringen har allerede gjennomgått – og gjennomgår fortsatt – en omfattende grønn omstilling, som er av global interesse.

The Global Sustainable Tourism Council (GSTC) er en årlig, global bærekraftskonferanse for reiselivsnæringen som setter søkelys på hvordan bedrifter, destinasjoner eller regioner kan jobbe med bærekraft i sin virksomhet.

Under konferansen vil de 400 deltagerne ha en lang rekke paneldiskusjoner å velge mellom: om hvordan bedrifter kan tilpasse seg for å opptre klima- og miljøsmart, gode eksempler på destinasjoner som engasjerer besøkende, innbyggere og næringsliv i lokalsamfunnet og hva som kreves for å utvikle langsiktig bærekraft.

Denne gangen arrangeres konferansen på Royal Djurgården i Stockholm, hvor Visit Sweden og Tillväxtverket er vertskap, i samarbeid med organisasjonen Royal Djurgårdens Interessenter, som lenge har jobbet i henhold til GSTCs kriterier, de globale standardene for bærekraftig turisme og reiseliv.

Blant de utvalgte foredragsholdere finner vi Sveriges tidligere statsminister, Fredrik Reinfeldt, som for tiden fungerer som styreleder i Visita, den svenske hotell- og restaurantbransjens arbeidsgiverorganisasjon. Programmet inkluderer også anerkjente foredragsholdere fra ulike land, inkludert Sverige, Spania, Thailand, Finland og Fiji. Zanzibars avdelingssjef for departementet for turisme og kulturarv vil også tale.

Her finner du hele listen over foredragsholdere, programmet og påmeldingslenken for GSTC2024-konferansen.

Sverige i forkant av bærekraftig turisme

Sveriges bærekraftige tilnærming til turisme og reiseliv vekker interesse globalt, og Sverige har høstet internasjonal anerkjennelse og oppmerksomhet for dette gjennom årene.

• I mer enn et tiår har Sverige vært blant topp 10 på globale Environmental Performance Index fra Columbia University og Yale University, grunnet sin eksepsjonelt rene luft og vann, samt lave utslipp.

• Sverige er et land kjent for lett tilgjengelige naturopplevelser og er blitt rangert som verdens mest bærekraftige reisemål to år på rad, ifølge det internasjonale forskningsselskapet Euromonitor Internationals Sustainability Travel Index.

• Nord-Sverige er blitt en arena for bærekraftig utvikling og nytenkning med nye, innovative selskaper og bærekraftstiltak. Her spiller reiselivsnæringen en viktig rolle i arbeidet for å skape langsiktige, gunstige forhold for et voksende og attraktivt samfunn – ikke bare for besøkende, men også for å tiltrekke ny arbeidskraft og kunnskap til regionen.

• Allerede i 2002 ble Nature’s Best Sweden lansert – et av verdens første kvalitetsmerker for økoturisme. Nature’s Best oppnådde anerkjent status fra GSTC for deres standard i fjor.

• Gøteborg er blitt kåret til verdens mest bærekraftige reisemål for syvende år på rad av Global Destination Sustainability Index (GDSI).

• Stockholm er en internasjonal forløper for globale miljø- og klimainitiativer. Sveriges hovedstad er blitt kåret til verdens mest bærekraftige by i 2022, ifølge økonomi- og bærekraftsmagasinet Corporate Knights, og er en av Europas mest klimasmarte byer, ifølge en studie fra The Economist Intelligence Unit.

• Royal Djurgården er en viktig attraksjon i Stockholm, som tar imot over 15 millioner besøkende hvert år. Djurgården jobber bredt med langsiktige bærekraftstiltak, og i september 2023 ble parkområdet tildelt GSTCs Green Destination Platinum Award for sitt strukturerte arbeid med bærekraft, som en av to storbydestinasjoner i verden.

• Verdens første og andre fullt miljøsertifiserte flyselskap var svenske: Malmö Aviation, som i dag er Braathens Regional Airlines (BRA), og det svenske charterflyselskapet TUIfly Nordic.

• På begynnelsen av 00-tallet var den svenske organisasjonen ECPAT og svenske turoperatører internasjonale pionerer i kampen mot seksuell utnyttelse av barn og barnesexturisme, der svenske reiseselskaper, inkludert TUI (som den gang het Fritidsresor), var de første i verden å innføre konkrete internasjonale etiske retningslinjer for hoteller med handlingsplaner og opplæring for alle ansatte.

• Verdens første flyselskap som tilbød alle sine flyreisende biodrivstoff som et alternativ for å redusere utslipp var svensk: Braathens Regional Airlines (BRA).

• Togreiser i Sverige foregår kun med strøm fra fornybare kilder.

• I Sverige ble utviklingen for produksjon av kommersielle elektriske fly, Heart Aerospace, grunnlagt i 2018.

• Den svenske regjeringen har satt ambisiøse mål for bærekraft, blant annet å bli fossilfri innen 2045 og ha 100 prosent fornybar energi innen luftfart. Som det første flyplasskonsernet i verden oppnådde statseide Swedavia Airports sitt mål om å ha 0 prosent fossilt karbonutslipp i egne selskaper allerede i 2020.

Billede: Udsigt over Royal Djurgården, Stockholm. Ola Ericson/Stockholmsfoto/imagebank.sweden.se

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*