Tall fra SSB i dag viser at antallet konkurser var langt høyere i 2023 enn året før. Regnskap Norge etterlyser forenklinger og foreslår tiltak som reduserer administrative kostnader for næringslivet med 30 milliarder kroner. Frykter trenden fortsetter i 2024.

Tall SSB la frem i dag viser at det ble åpnet totalt 4 517 konkurser i fjor. Det tilsvarer en økning på 22 % sammenlignet med 2022. Statistikken viser at den største prosentvise økningen var i Nordland og Trøndelag. Den største økningen i antall var i Viken fylke.

– Det er krevende tider for næringslivet. Regjeringen har de siste årene overrumplet næringslivet med økte skattebyrder, ikke minst den famøse økningen av arbeidsgiveravgiften på lønninger over 750 000 kroner, som nå er hevet til 850 000 kroner, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

– Økt skattekostnader kommer på toppen av økte rentekostnader. Regnskap Norge er bekymret for svekkede rammevilkår for næringslivet, spesielt for de små og mellomstore bedriftene. Nå er det viktig at regjeringen overholder sitt forenklingsløfte til næringslivet. Tiden er knapp, og vi må snu trenden vi har sett med økte konkurser de siste par årene, fortsetter Aale-Hansen.

Ber finansministeren fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften nå

Nylig varslet finansministeren at regjeringen vil senke flere skatter frem mot stortingsvalget i 2025.

Det er varslet at den ekstra arbeidsgiveravgiften skal fases ut, og finansministeren uttrykker at utfasingen allerede er godt i gang.

– Utfasingen av den ekstra arbeidsgiveravgiften går for sakte. For at arbeidstakere skal ha glede av skattelette, må de ha en jobb å gå til. Det viktigste regjeringen kan gjøre nå, er å sikre næringslivets rammevilkår. Fjerningen av avgiften bør skje snarest, påpeker Regnskap Norge-sjefen.

Regnskap Norge vil spare bedriftene for 30 milliarder kroner

Regjeringen har lovet å redusere næringslivets administrative byrder med 11 milliarder kroner innen 2025. Noen gode, men mindre forenklinger er gjennomført, men regjeringen er langt unna målet.

– Tempoet i forenklingsarbeidet går for sakte. Vi oppfordrer regjeringen til å bruke Regnskap Norges forenklingsrapport. Den inneholder 36 forslag som kan spare næringslivet for 30 milliarder kroner. Det er en tredobling av regjeringens mål, forteller Regnskap Norge-direktøren.

– Mer enn noensinne er det viktig å redusere unødvendige administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser vi ser i 2023 viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, avslutter Aale-Hansen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*