Statsminister Jonas Gahr Støre (Foto: NTB/ Statsministerens kontor)(Ref. ksg@smk.dep.no)

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist besøkte øvelsen Cold Response 2022 i Norge
25. mars 2022. Hultqvist besøkte øvelsen Cold Response 2022 i Norge sammen med forsvarsministrene fra de andre nordiske landene. Øvelsen, som gjennomføres i Nord-Norge, samler ca 30 000 deltakere fra 27 nasjoner, hvorav ca 1 500 svenske soldater og offiserer, skriver Nordens Nyheter.

I november 2009 skrev Peter Hultqvist og Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Arbeiderpartiet for første gang på en bindene nordisk forsvarsavtale. Krigen i Ukrane har ført til at hele Norden satser for fullt på mer samarbeid om et sterkest mulig forsvar. Nå satser de 27 landene i EU allerde på et tettere forsvarssamarbeid. Dersom Sverige og Finland går med i NATO og Norge blir EU-medlem vil Norden bli et tryggere sted å vær.

I denne debattartikkelen slår vi fast at det trolig er tryggere i NATO med Putin som øverstkommanderende for de rusiske militære styrkene. Kanskje det ikke er nødvendig med folkeavstemninger i Finland og Sverige og at forhandlingene med generalsekretær Jens Stoltenberg kan starte etter sommeren. Sveriges siste krig ble utkjempet mot Norge i august 1814 der Kong Karl XII etter sigende trolig ble skutt av en av sine egne.

Seksti prosent støtter NATO

Mandag 21. mars reiste statsminister Magdalena Andersson til Evenes i Nord-Norge sammen med partileder for Moderaterna, Ulf Kristersson, for å besøke svenske enheter som deltar i den internasjonale militærøvelsen Cold Response 2022. Dette er en historisk endring av den svenske alliansepolitikken fordi de svenske sosialdemokratene er mot medlemskap i NATO, mens det svenske Høyre( Moderata Samlingspartiet) satser på svensk melemskap i NATO etter det svenske Riksdagsvalget i september 2022. Moderaterna og Sverigedemkratene til høyre, kan få nærmere femti prosent av stemmene ved valget og kan danne en borgerlig regjering på egen hånd.

I Finland har stemningen snudd. Hele 62 prosent av den finske beholdningen støtter nå finsk melemsskap i NATO. Finlands President Sauli Niinistø besøkte president Joe Biden i Det Hvite Hus like før det var full krig i Ukraina. Finland har erfaring med en vinterkrig og en langvarig junikrig med russerne i 1941. Sverige har hatt fred i mer enn hundre år men statsminister Magdalena Andersson er møtt med grove trusler av president Vladimir Putin med hensyn til svensk sikkerhetspolitikk. Islendingene ser også ut til å ha snudd i synet på den europeiske unionen og vi kan på sikt få en folkeavstemning om medlemskap også der.

En del av Europa

Frankrike og Tyskland som var initiativtakere. De to landene har utkjempet mange kriger mot hverandre, og Italia, Nederland, Luxemburg og Belgia sluttet seg etterhvert til unionen. Storbritannia kom og gikk igjen og gikk og den europeiske unionen fikk 27 medlemmer etter den britiske utmeldelsen. Den norske regjeringen Jonas Gahr Støre bør forsøke å fremme en norsk søknad om EU-medlemsskap i denne eller neste stortingsperiode. Dersom generalsekretær Jens Stoltenberg får inn to medlemsskapssøknader i NATO(Finland og Sverige) har vi alle muligheter til bygge videre mot en felles nordisk region i den europeiske unionen.Sverige hadde et meget sterkt forsvar like etter krigen med kostnader på over 4 prosent til forsvaret. Nå satser den svenske regjeringen igjen 2 prosent av BNP på forsvaret. Hva skjer i Norge på forsvarsområdet? Regjeringen avholder en betryggende øvelse i Nord-Norge og vi får ettervert levert nye grisedyre amerikanske jagerfly av typen F-35.

Utredning om EU

Nå skal regjeringen Jonas Gahr Støre sette i gang en utredning om Norges forhold til EU. Det gjelder EØS avtalen. Et eventuelt EU-medlemskap skal ikke omfattes av utredningen fordi Senterpartier sitter med i regjeringen. Jens og Jonas, her må dere brette opp armene og få til en debatt om norsk medlemsskap i EU. Særlig hvis Sverige og Finland går med i NATO.

Generalsekretær Jens Stotenberg i NATO bør få Støre til å analysere norsk medleskap i EU( Foto: NATO/OTAN)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*