President Xi Jangping i Kina vil kjøpestore mengder  russisk naturgass i årene fremover(Foto:Wiki)
President Xi Jangping i Kina vil kjøpestore mengder russisk naturgass i årene fremover(Foto:Wiki)

Russlands president Vladimir Putin var mandag med på byggestart for en gigantiske gassrørledning mellomRussland og Kina. Rørledningen har fått navnet Sila Sibiri,eller Power of Sibir, og skal pumpe naturgass gjennom Sibir til det Fjerne Østen og Kina, skriver Itar-Tass. Den russiske energigiganten Gazprom og kinesiske CNPC signerte mai 2014 en stor avtale verdi av 400 milliarder dollar for leveranse av 38 milliarder kubikkmeter naturgass årlig til Kina over en periode på 30 år , skriver Finwire Social Media.  Det norske oljefondet eier aksjer for 3,3 milliarder norske kroner i Gazprom OAO, som tilsvarer 0,54 prosent av aksjene i selskapet. CNPC er største eier i verdens største oljeselskap Petro China med Zhou Jiping som Chairman. Oljefondet satser 1, 3 milliarder i CNOCC Ltd, der Norges Bank eier 0,25 prosent. Dermed er det «Business as Usual» i forretningsforholdet mellom Norge og Russland tross krigen i Ukraina.

Industri i Sibir

Den første fasen av kraftleveransene til Sibir vil være i drift innen utgangen av 2017 og rørledningen vil ha en årlig kapasitet av 61 milliarder kubikkmeter naturgass. Den russiske annekteringen av Krim har også skapt et presserende behov for å bygge en bro over Kerch-stredet, som er den eneste forbindelsen fra Krim til Russland.

Bygger gigantisk bro

Byggingen av en 19 km lang bro over sundet vil koste 6170 millioner dollar, eller tilsvarende vel 40 milliarder norske kroner ifølge den russiske regjeringen, skriver Itar-Tass videre.Russland har allerede spikret datoen for åpningen av broen til den 16 desember 2018 kinesisk CCCC, China Communication Construction Company, har uttrykt interesse for å bygge broen. Kerch-stredet mellom Krim og Russland. har i dag to tilkoblinger til Ukraina, skrivder FinWire Social Media

Advarer russerne

Storbritannias statsminister David Cameron, advarer Russland om, at forholdet til den øvrige verden vil bli «radikalt forandret»dersom Russland fortsetter den nåværende politiske kursen i Ukraina.Han sier at russernes handlinger i Ukraine er uakseptable og kan ikke rettfæediggøres,og han beskylder Moskva for å forsøke å tvinge Ukraina til å oppgi dets nåværende demokratiske styreform. Ukraines forsvarsminister, Valerij Heletej, advarer samtidig om, at en «storkrig» er brutt ut mellom Russland og Ukraina og at det kan komme til å koste titusener av mennesker livet.Den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, anklager Russland for «direkte og åpen aggresjon» mot nabolandet Ukraina.

Mot regulær krig

Nyhetsburået AFP hevder at 15.000 russiske soldater er sendt til Ukraina, og at minst 200 av dem kan være drept i kamp. Russland nekter for at regulære russiske styrker har vært i Ukraina for å støtte de prorussiske separatistene, som kjemper mot regulære ukrainske styrker. AFP antar at 7-8000 russiske soldater deltar i kamper inne i ukraina. Valentina Melnikova, som leder Komitéen for Soldaters Mødre, som er den vigtigste organisasjonen for pårørende til soldater,hevder at mellem 7000 og 8000 russiske soldater er i Ukraina nå.Hun anslår, at det gjennom de seneste to måneder har været mellem 10.000 og 15.000 russiske soldater i Ukraina i de seneste to måneder. Andre kilder i organisationen oplyser, at et sykehus nær grensen behandler et stort anntal sårede russiske soldater.

Stenger gasskranen

Russisk gass vil fortsatt forsyne Vest- Europa i mange år fremover, men med det nye gassrørsystemet satser russerne på eksport av naturgass til Asia. Dermed kan man på sikt  lettere presse Vesten og stenge gasskranene mot Vest-Europa om noen få år. Det kan skje allerede i 2018,og kan være en del av president Vladimir Putins langsiktige strategi skriver Nordic News.

Statsminister advarer Vladimir Putin mot å fortsette med provokasjoner i Ukraina(Foto: PMO)
Statsminister advarer Vladimir Putin mot å fortsette med provokasjoner i Ukraina(Foto: PMO)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Pingback: Gazprom struper gassleveranser til Polen — Nordic News

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*