Russisk gass underleveres til Polen
Russisk gass underleveres til Polen

 

 

 

Stadig mindre gass strømmer fra Russland til Polen – det forteller rapportene fra det polske olje- og gasselskapet PGNiG, som er ansvarlig for levering av naturgass til polske husholdninger og bedrifter. Selskapet kunngjorde torsdag at levert gass sist onsdag var 45 prosent under bestilt mendge fra den russiske energigiganten Gazprom.

PGNiG har tidligere rapportert underlevering i begynnelsen av uken. Rørene inn til Polen kommer via Ukraina og Hvite-Russland. Mandag ble det målt 20 prosent mindre gass,  tirsdag allerede 24 prosent. Den polske selskapet sjekket selv om det kunne være tekniske eller andre problemer, men de fikk ikke tak i noen som kunne svare i det russiske energikonsernet, sa PGNiG-talskvinne Dorota Gajewska torsdag. Så langt har leveransene oppfylt alle bestillinger, slik at denne hendelsen er unik.

Gazprom benekter at leveranser til Europa strupes

«For tiden pumpes like mye til Polen som i gamle dager: 23 millioner kubikkmeter», sa Gazproms talsmann Sergej Kupriyanov. Russlands ambassadør i Berlin, Vladimir Grinin, sa at de russiske gassleveransene til Vesten vil holde seg stabile uavhengig av Ukraina-krisen. Russland har aldri brukt gass som våpen, uttalte diplomaten til det tyske  «Morning Magazine».

Russisk respons på sanksjoner?

I disse anklagene mot Gazprom ligger det et underforstått hint om at selskapet er en Kreml-kontrollert bedrift, og hvor Putin bruker Gazprom som en del av sin utenrikspoltiske verktøykasse. Polens klager av Polen bør sees på bakgrunn av utviklingen i Ukraina-krisen: På fredag​​ vil EU sette i verk ytterligere sanksjoner som vil gå utover mange russiske selskaper. I tillegg, grunnet ubetalte gassregninger, leverer Russland ikke mer gass til Ukraina – så EU må støtte landet med tilbakeeksport av energi.

 

Oleg Aksyutin, transportsjef i Gazprom (Foto: Gazprom)
Oleg Aksyutin, transportsjef i Gazprom (Foto: Gazprom)

 Oljefondet – medeier i Putins maktpolitikk

Som vi skrev tidligere om russisk-kinesisk samarbeid om gassrørledningen østover, så har Oljefondet eierandeler for milliarder i Gazprom. Det norske oljefondet eier aksjer for 3,3 milliarder norske kroner i Gazprom OAO. Det er store verdier, men tilsvarer likevel kun 0,54 prosent av aksjene i det mektige selskapet. Da kan indirekte oljefondet støtte Putins mottrekk mot sanksjonene, noe som er uheldig for norsk utenrikspolitikk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*