(April 1st. 2024) En strand som ser ut som den er dekket av popcorn har blitt en av de største severdighetene på Fuerteventura. Den betydelige eksponeringen i sosiale medier har gjort stranden verdenskjent – men også utsatt for små «plyndringstokt» fra turister.

Den varierte naturen på Kanariøyene har meislet ut mange unike reisemål. Noen er bare kjent for lokalbefolkningen, mens andre er kjent over hele verden. Popcorn Beach, eller Playa de las Palomitas som spanjolene kaller den, har blitt verdensberømt takket være sosiale medier. Du finner den i La Oliva på Fuerteventuras nordkyst.

Popcorn av korall

Egentlig heter stranden El Hierro. Kallenavnet har den fått på grunn av de popcornlignende steinene som ligger spredt utover stranden. Dette er hvit korall som har blitt dannet ved at kalkholdige alger har blitt presset sammen med hvit sand over lang tid. Disse formasjonene, kalt rhodolitter, vokser én millimeter per år under havoverflaten. Det kan dermed ta flere hundre år for en strand som El Hierro å få sitt unike utseende.

Turister forsyner seg

I takt med at Popcorn Beach går sin seiersgang på sosiale medier, oppfordrer myndighetene til å unngå fristelsen til å ta med seg et par «popcorn» i lomma. Over ti kilo korall fjernes fra stranden hver måned, noe som på sikt truer strandas naturlige utseende.  

Den unike korallen på Popcorn Beach har dessuten en viktig miljøverdi. Korallen kan absorbere karbondioksid fra havet og dermed bidra til å bekjempe klimaendringer, og «popcornet» er samtidig en utmerket yngleplass for ulike marine arter som bruker hulrommene i formasjonene til å lagre sine egg.

Ønsker bevissthet

Et ønske om å beskytte stranden gjør nå at lokale myndigheter og reiselivsoperatører øker innsatsen for å informere turister om korallens betydning. I tillegg blir et nytt lovverk utarbeidet for å kunne bøtelegge de som ikke lar «popcornet» ligge. Ansvarlige turister tas imidlertid imot med åpne armer til Popcorn Beach.

INFO: Bildene kan benyttes fritt, kred. «Canary Islands Tourism».

Om Kanariøyene og Canary Islands Tourism
Kanariøyene er en spansk øygruppe som ligger i Atlanterhavet og består av åtte øyer – Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, La Gomera og La Graciosa. Det tar litt under seks timer med direktefly fra Norge til øygruppa, som har en gjennomsnittstemperatur på 19 °C om vinteren og 23 °C om sommeren. Det mangfoldige landskapet på Kanariøyene gjør det til et perfekt reisemål for naturelskere, idrettsutøvere og familier – fra månelandskap på Lanzarote, Spanias høyeste fjell på Tenerife og gylne sanddyner på Gran Canaria til regnskog på El Hierro og La Gomera. Øyene byr på en livlig atmosfære for familier, men også skjulte perler for de som ønsker å oppleve øde strender, trendy musikk- og kunstfestivaler, miljøvennlige boutiquehoteller og unike strandbarer. Øygruppa er også en toppdestinasjon for toppidrettsutøvere og for de som søker sportsopplevelser som golf, sykling, klatring, seiling, surfing og dykking.

Canary Islands Tourism er en offisiell interesseorganisasjon som fremmer forsvarlig turisme på alle Kanariøyene. For mer informasjon, se https://turismodeislascanarias.com/en/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*