Parkwind og NorSea vant konsesjonsrunden for havvindarealer i Norge. Havvindalliansen vil bidra vesentlig til Norges ambisiøse mål om å være et lavutslippssamfunn og å være en del av energiomstillingen i det europeiske markedet. Sammen med norske og nordiske partnere er gruppen i stand til å tilby et konkurransedyktig verditilbud ved å matche lokal ekspertise med over et tiår med offshore vinderfaring”, kommenterer Francois Van Leeuw, co-CEO i Parkwind. (Foto: Parkwind.)

Med Parkwind bringer alliansen omfattende kompetanse, nettverk og verdikjedeerfaring, gjennom 10 års erfaring med å utvikle, finansiere, bygge og drifte vindparker til havs i det europeiske markedet. Stavanger-basert Med sitt fokus på lokal verdiskaping og innhold vil alliansen styrke Stavanger-regionens ambisjoner og posisjon som Norges energihovedstad. – Prosjektet vårt skal drives gjennom et norsk selskap med hovedkontor og virksomhet basert i Stavanger-regionen. Vi vil dra nytte av NorSeas 55 års erfaring i norsk offshoreindustri, samt vår verdifulle innsikt fra andre vindsatsinger både i NorSea-gruppen og Parkwinds omfattende portefølje, sier John E. Stangeland, administrerende direktør i NorSea.

Tyskere trakk seg

Etter at tyske Energie Baden-Württemberg AG (EnBW) og datterselskapet Norseman Wind trakk seg noen dager i forkant av auksjonen, var det fire potensielle budgivere med i prosessen:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Shell, Lyse og Eviny
  • Ventyr (belgiske Parkwind, som er eid av japanske Jara, og Ingka Group, som er Ikeas morselskap)

Det var i forkant av auksjonen knyttet usikkerhet til om noen av aktørene ville legge inn bud.

Det er også klart at Ingka Investments blir med i Ventyr-konsortiet og tar 49 prosent eierandel. Ingka Investments er en del av Ingka Group – den største operatøren innen IKEA Retail. 
 
Ventyr-konsortiet ble først etablert som et samarbeid mellom NorSea og den belgiske havvindutvikleren og operatøren Parkwind. 
 
Drevet av en tydelig forpliktelse til å bidra til fremdrift innen norsk fornybar energi, har Ingka Investments og den belgiske havvindutvikleren og -operatøren Parkwind gått sammen i Ventyr-konsortiet. Begge partnerne har en lang historie med innovativ og bærekraftig utvikling av havvind og representerer en solid og ambisiøs kombinasjon av teknisk ekspertise og erfaring, økonomisk styrke og en langsiktig strategi. 

IKEA med på norsk sokkel

Når Ingka Investments blir med i konsortiet, vil NorSea fortsatt være en sentral aktør i Ventyr-konsortiet og tilby et bredt spekter av tjenester til eierne Ingka Investments og Parkwind mens de styrker ambisjonene om å utvikle konsortiet til en vellykket aktør innen norsk havvind. 
 
For Ingka Investments er dette partnerskapet en del av et initiativ på 6,5 milliarder euro for å støtte 100 prosent fornybart energiforbruk på tvers av IKEAs verdikjede med mer. Ingka Investments har hittil investert og forpliktet 4 milliarder euro i fornybare energiprosjekter. 

Konsortiet vil nå jobbe videre med sitt tilbud i anbudet for Sørlige Nordsjø II for å utvikle, bygge og drive den første store bunnfaste havvindparken i Norge med en kapasitet på opptil 1,5 GW. Sørlige Nordsjø II-området ligger sør i den norske Nordsjøen, skriver Nor Sea.. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*