Saudi-Arabias nye oljeminister Khalid Ali al Falih. Saudi ventes å føre en hardere linje mot Iran, som betyr at sannsynligheten for en avtale om produksjonsfrys er fjernere (Foro Saudi Aramco).
Saudi-Arabias nye oljeminister Khalid Ali al Falih.  Saudi ventes å føre en hardere linje mot Iran, som øker sannsynligheten for en avtale redusert oljeproduksjon er fjernere (Foto: Saudi Aramco).

Oljeministeren i Saudi-Arabia, Ali al Naimi, har fått sparken etter over ti år i jobben. Han ble erstattet av den tidligere helseministeren og toppsjefen i det statlige oljeselskapet Saudi Aramco, Khalid Ali al Falih. Saudi ventes å føre en hardere linje mot Iran, som betyr at sannsynligheten for en avtale om produksjonsfrys er fjernere. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til Dagens Næringsliv at hun spår fallende lagernivå i USA, og fallende trend i amerikansk oljeproduksjon. Det betyr økende oljepris, skriver Nordens Nyheter.

– Dette kommer på toppen av en strukturell trend og forsterker synet om at prisene nå er på vei opp og markedet er på vei til å stramme seg til, sier Tina Saltvedt til Dagens Næringsliv. Hun mener det springende punktet er om det er nok til å kompensere for eventuelle produksjonsøkninger fra Saudi-Arabia og Iran, som begge ønsker å sikre seg markedsandeler ved å opprettholde eller øke produksjon.- Opec-landene fortsetter å øke sin produksjon og balanserer ut fallet vi har sittet å ventet på, sier Saltvedt. Saudi-Arabia er med i oljekartellet OPEC, og betraktes som det mektigste medlemslandet i oljekartellet. På tross av antagelser om økt Opec-produksjon, ser Saltvedt en rekke faktorer som likevel trekker opp oljeprisen:

Økt amerikansk etterspørsel

– Lagertall i USA trekker opp. I tillegg har vi effekten av produksjonsstoppene i Nigeria og Canada som bidrar til å presse prisen oppover, sier hun.De ukentlige lagertallene i USA følges med argusøyne over hele verden. Store lagertrekk, slik som tallene fra USA nå antyder, betyr at etterspørselen er større enn tilbudet.

– Når vi når juli tror jeg vi har fått en god periode med lagertrekk, som vil være veldig positivt for prisdannelsen. Jeg tror det kommer til å sende oljeprisen over 50 dollar fatet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Markets til Dagens Næringsliv. I en fersk rapport torsdag spår Det internasjonale energibyrået(IEA) økende etterspørsel etter olje . I en oppdatering torsdag skriver Kjus at rapporten viser et «bullish» syn på oljemarkedet. «Bullish» er et uttrykk for stigende priser. Det betyr at Nordens Nyheters analyser i vinter om bedre konjunkturer i Europa( fortsatt bra i USA), vil smitte over på Kina, og dermed presse oljeprisen opp, skriver Nordens Nyheter i en oljeprisanalyse.

Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea tror på økende oljepris og sterkere etterspørsel(.Foto: (Nordeamarkets.com
Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea tror på økende oljepris og sterkere etterspørsel(Foto: Nordeamarkets.com)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*