Direktør Yngve Slyndstad i NBIM viser veksten i årets første kvartal (Foto:Flickr)

I første kvartal fikk fondet betalt for en høyere aksjeandel enn tidligere. Total avkastning i Oljefondet i årets tre første måneder ble 738 milliarder kroner, 9,1 prosent, etter en avkastning på aksjeinvesteringene på hele 12,2 prosent. Den totale avkastningen er også noe bedre enn de indeksene fondet måler seg mot. USA og Kina var de to beste markedene. En aksjeavkastning på 12,2 prosent tilsvarer omtrent det verdensindeksen for aksjer steg med i årets tre første måneder. Teknologiaksjene i fondet økte med hele 17,6 prosent i årets tre første måneder, skriver direktør Yngve Slyngstad i en pressemelding..

Oljefondet satser 64,7 milliarder kroner i Microsoft( eier 0,95%) , 57,5 milliarder kroner i Alphabet, morsselskap til Google, (eier 0,92 %), og 54,8 milliarder kroner i Amazon .com Inc (eier 0,86%). Dette viser beholdningstall for 2018 fra Norges Bank. Oljefondets fjerde største investering i aksjer er matvaregiganten Nestle(Sveits) der fondet satser 54 milliarder kroner, skriver Nordens Nyheter.

– Dette er fondets sterkeste kroneavkastning i et kvartal noensinne. Vi er en betydelig aksjeinvestor som må være forberedt på store svingninger i fondets markedsverdi i takt med utviklingen i de globale aksjemarkedene, sier Yngve Slyngstad, leder i NBIM til Aftenposten

– Det er med god margin det beste kvartalet. Det var en gjeninnhenting av fjerde kvartal på aksjer, men det har også vært et godt resultat på renter, sa Slyngstad på pressekonferansen.

Oljefondet har siden starten i 1998 hatt en samlet avkastning på 4600 milliarder, per dags dato. Det overstiger den samlede tilførselen til fondet i perioden. Slyngstad advarte imidlertid mot at den gode avkastningen vil gjenta seg fremover. Norges Bank Investment Management (NBIM) la fredag frem tallene for første kvartal i Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) , skriver Norges Bank og NBIM i en pressemelding

2018 ble ett av de verste årene i Oljefondets historie, med et tap på 517 milliarder kroner på aksjer. Avkastningen til hele fondet i fjor ble negativ med 6,1 prosent. Det er den nest dårligste årsavkastningen til fondet siden oppstarten i 1998.

Finansminister Siv Jenssen forvalter verdens største statlige oljefond(Foto: Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*