Stortingspresident Olemic Thommesen måtte gå etter overskridelsr. (Foto: Stortinget/Terje Heiestad)

Nylig har to norske stortingspresidenter gått av i unåde. Vi husker alle stortingspresident Olemic Thommesens undergang. Han er døpt Olaf Michael, men best kjent under kallenavnet Olemic. Vi har ingenting å utsette på den nytilsatte stortingspresidenten, men det er et politisk ansvar å gå enhver etter i sømmene før han eller hun skal besette Rikets nest høyeste embete. Vi tenker på at både hederlighet og sikkerhet bør gås etter i sømmene. Vår populære Kong Haakon den syvende var dansk og dagens Stortingspresident er opprinnelig iraner. Det er bra at folk kan lykkes i et fritt, vestlig samfunn. Nordens Nyheter har fått en rekke innsendere etter fadeser, juks og fanteri i det offentlige. Erik Heming har gjort et sammendrag av innspillene i denne helgeartikkelen.

Flere representanter fra Arbeiderpartiet sviktet da Stortinget, demokratiet og partiet trengte dem. En innsender skriver at ansvarsfraskrivelse og unnfallenhet, er typisk for Arbeiderpartiet. Da Høyres tidligere Stortingspresident Ole Mic Thommesen, skulle bygge «Stortingets undergang», en tunnell under Wessels plass, endte det med hans avgang for noen år siden etter store budsjettoverskridelser. Det skjer i de beste familier.

Anses som iranere

Iranske myndigheter anerkjenner ikke dobbelt statsborgerskap. Derfor vil norskiranere under opphold i Iran anses som iranske statsborgere. Det er en rekke utfordringer knyttet til dobbelt statsborgerskap i Iran. Under et opphold bør man påse at man har satt seg inn i lokale lover og regler(Kilde: den iranske ambassaden i http://www.oslo.mfa.ir/). Husk at norske regler ikke gjelder i Iran. I den forbindelse vil en reisende få begrenset bistand fra den norske ambassaaden i Teheran.

Vær oppmerksom på at dersom du er gift iransk vil du automatisk eller ved søknad erverve iransk statsborgerskap. Hvis en norsk kvinne gifter seg med en iransk mann vil hun automatisk få iransk statsborgerskap. Eventuelle barn vil også automatisk bli iranske statsborgere. I henhold til iransk lovgivning bestemmer ektemannen over ektefellen og barna. Det vil blant annet innebære om ektefellen og barna kan få forlate Iran ved å kreve å få utstedt utreiseforbud. Det er mye vanskeligere for en kvinne enn for en mann å få skilsmisse i Iran. En far får automatisk omsorgsretten til eventuelle barn fra de er 7 år gamle. En norsk skilsmisse vil ikke være gyldig i Iran.

Olemics undergang

Olemic Thommessen hadde selv plassert de omstridte midlene etter en Lillehammer-arv i et fond i skatteparadiset Guernsey i 1987, og skal etter Bjørnsons død i 2002 ha ønsket å flytte pengene, anslagsvis 200 millioner kroner, til to fond som skulle gi penger til kultur og veldedighet, i strid med ønskene til andre venner av Bjørnson. Det norske oljefondet forvalter også penger på Cayman Islands gjennom Geely Automobil Holding som eier VolvoCars og er store i Volvo AB.

En innsender skriver at ansvarsfraskrivelse, populisme, opportunisme, prinsippløshet og ren og skjær dumhet ligger bak det som har skjedd. En annen innsender skriver at dette er Arbeiderpartiet i et nøtteskall. Ansvarsfraskrivelse, populisme, opportunisme, prinsippløshet og ren og skjær dumhet. 

Leder i KrFKjell Ingolf Ropstad trakk seg både som leder i Kristelig Folkeparti og som barne- og familieminister, etter avsløringene om skatt i høst.

Etter store kostnadsoverskridelser og ytterligere overskridelser på 500 millioner kroner i februar 2018, ga ArbeiderpartietSenterpartietSosialistisk VenstrepartiRødt og Kristelig Folkeparti uttrykk for at de ikke lenger hadde tillit til Olemic Thommessen som stortingspresident. Han kunngjorde at han ville trekke seg fra vervet. Dermed har alle de store partiene skyld i den manglende tillitten til Stortinget i økonimiske saker.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*