Ole Gunnar Solskjær spiller hjemmekamp med Manchester United( Foto: Unsplash)

Siden mars 2019 har Ole Gunnar Solskjær vært permanent manager for storlaget Manchester United. Dette er dog bare siste etappe i en lang karriere som trener etter en allerede imponerende karriere som proffspiller. Hvordan endte nordmannen opp som leder for en av verdens mest kjente fotballklubber? En kombinasjon av lang erfaring, arbeidsvilje og et godt rykte har nok hatt mye å si.

Trenerutdannelse og -karriere

De fleste kjenner til Solskjærs karriere som spiller på Manchester United og det norske landslaget på 90- og 2000-tallet. Men ikke alle er like kjent med hans lange trenerkarriere. 

Ole Gunnar la opp som spiss i 2007. Han hadde da 67 landskamper og 366 kamper for Manchester United under beltet. På samme tid hadde han også gått gjennom syv operasjoner i sammenheng med kneskader, noe som også var grunnen til at han la opp som proffspiller.

Men å legge opp som spiller og legge opp fotballen helt er to ulike ting. I 2008 fikk Solskjær UEFA B-lisens etter å ha startet trenerutdanningen sin i Norge. Dette ble etterfulgt av UEFA A-lisens og Pro-lisens-kurs i England. Han var nemlig klar for å starte karrieren som trener og satt seg virkelig inn i det fra starten.

Solskjær ble først ansatt i trenerteamet til Manchester United i 2007 – under en måned etter at han la opp. Etter noen år som reservelagstrener i England ble han i 2010 utnevnt som hovedtrener i Molde Fotballklubb. Etter fire år der fikk han også prøvd seg som manager for Cardiff City samt Clausenengen og så tilbake til Molde igjen.

Med andre ord hadde Ole Gunnar en lang bakgrunn og utdannelse som trener når han i 2018 ble midlertidig, og etter hvert fast, manager for Manchester United. Selv om han allerede hadde erfaring fra klubben og annen prestisje, ble dette betraktet som et stort (og gjerne overraskende) gjennombrudd.

Er stillingen hans trygg?

Manchester Uniteds første kamp under Solskjær, 22. desember 2018, endte opp som 5–1 mot Cardiff City. Dette ble etterfulgt av åtte strake seire – en solid start på den nye lederjobben. Utmerkelsen hans ble fort gitt oppmerksomhet og lederstilen hans ble roset. Men det har ikke vært en perfekt reise, og noen mener at den er kommet til veis ende.

I slutten av oktober 2021, mens lagets sjanse for å havne blant topp to i Premier League ga 9.00 på langoddsen, gikk ryktene om at United vurderte å sparke Solskjær. Dette kom etter at United ble knust av Liverpool på hjemmebane i en kamp som endte 0–5. Ifølge Manchester Evening News vurderte klubben å sparke manageren, men ikke noe har hendt enda. Om stillingen hans er trygg vil kun fremtiden vise. 

Et positivt håp for fremtiden

Når Solskjær først kom inn som ny manager virket det som alt gikk på skinner. Ethvert mønster må dog brytes og seiersrekken måtte til slutt en ende ta. Selv med litt motgang virker det som at Solskjær ser lyst på fremtiden og kan snu om på dårlige perioder. Manageren takler presset bra og har forhåpentligvis mye mer å gi og vise i årene fremover.

The Red Goes Marching er teksten utenfor Manchester Uniteds bane Old Trafford(Foto: Unsplasch

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Manchester United bekrefter at Ole Gunnar Solskjær fratrern som trener på sine hjemmesider søndag formiddag.

    «Ole vil alltid være en legende i Manchester United, og det er synd at vi nå må ta denne vanskelige avgjørelsen. De siste par ukene har vært skuffende, men de må ikke overskygge jobben som har blitt gjort over de siste tre årene for å gjenoppbygge grunnlaget for langsiktig suksess», skriver klubben ifølge Fædrelandsvennen..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*