Skandiabanken  vil etablere  norsk forretningsbank og  vurderer børsnotering på sikt(.(Foto:Skandiabanken)
Skandiabanken vil etablere norsk forretningsbank og vurderer børsnotering på sikt(.(Foto:Skandiabanken)

Det svenske forsikringselskapet Skandia som eier Skandiabanken Norge, har fått konsesjon til å drive forretningsbank i Norge av det norske Finanstilsynet. Skandia etablerer dermed forretningsbank med konsesjon til å drive virksomhet som kredittforetak. Konsesjonene ble innvilget 29 mai. Skandiabanken Norge drev tidligere med konsesjon fra det svenske Finanstilsynet. Skandiabanken er kjent som banken som er først ute med å senke rentene.

Svenska Handelsbanken og Wallenbergs SEB (Skandianviska Enskilda Bank) driver allerede bankvirksomhet i Norge. Skandia var eid av av det syd-afrikanske forsikringsselskapet Old Mutual, men eies idag av den svenske Thulestiftelsen i Stockholm. Oljefondet satser ti milliarder norske kroner på de tre svenske storbankene, men er ikke inne på eiersiden i Skandia. Oljefondet og BlackRock er tredje største eier i Old Mutual, som var tidligere storaksjonær i Skandia.

Neste svenske skritt

-Etablering av en selvstendig norsk bank er et naturlig skritt videre i prosessen med å utrede muligheten for børsnotering. For våre ansatte og kunder vil denne prosessen ikke få noen direkte konsekvenser. Fokus i banken er som alltid å tilby kundene et bredt produktspekter, god service og brukervennlige løsninger til lave priser, sier Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge til Nordic News.

Gamle svenske tradisjoner

Skandiabanken AB er en del av det nordiske finanskonsernet Skandia med tradisjoner tilbake til 1855. Konsernet har i dag virksomheter i Sverige, Danmark og Norge, har ca. 2300 ansatte og er en betydelig kapitalforvalter i Norden. I de siste årene har Skandia gjennomgått store forandringer. Fra å ha vært et forsikringsselskap med hovedvekt på skadeforsikring til en virksomhet som er globalt fokusert på sparing, til igjen å bli et nordisk bank- og forsikringskonsern med fokus på trygghet og langsiktig sparing. I februar 2006 overtok det sørafrikanske selskapet Old Mutual aksjemajoriteten i selskapet. I mars 2012 kjøpte Skandia Liv hele den nordiske virksomhet til Skandia tilbake fra Old Mutual og besluttet å omdanne Skandia til et kundeeid gjensidig selskap.

Oppkjøpet innebar ingen større endringer for kunder eller ansatte i Skandiabanken Norge. Skandiabanken AB fortsetter sin virksomhet som et heleid datterselskap av det nye Skandia konsernet som igjen er eiet av sine livforsikringskunder. Den 1. januar 2014 ble Skandia et kundestyrt selskap som er uavhengig av arbeidsmarkedets parter og storeeiergrupper. Thule-stiftelsen er den egentlige eieren av forsikringsselskapet Skandia. Styret består av Bo Eklöf, Kajsa Lindståhl og siden 1 juli 2014 Magnus Dahlquist som er professor og leder av Institutt for foretaksøkonomi ved Handelshögskolan i Stockholm.

Har hatt norsk filial

Siden oppstarten i Norge i april 2000 har Skandiabanken Aktiebolag operert gjennom en norsk filial med konsesjon som bank fra Finansinspektionen i Sverige. 15. januar 2015 gjorde eierne i Skandiabanken, det svenske bank- og forsikringskonsernet Skandia, det kjent at de ønsker å vurdere børsnotering av den norske bankvirksomheten for å styrke fokuset på konsernets virksomhet i det svenske markedet. Som en konsekvens av strategien vil Skandia etablere den norske filialen som et heleid datterselskap med en selvstendig konsesjon som norsk bank, noe styret i Skandia mener vil synliggjøre verdiene og samtidig legge til rette for videre vekst i den norske virksomhetens kjerneområder. En børsnotering av Skandiabanken Norge vurderes gjennomført i fjerde kvartal 2015, sier Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge.

Populær svensk bank

Skandiabanken startet i april 2000, som den første rene nettbanken i Norge. Norsk Kundebarometer har kåret oss til banken med de mest fornøyde kundene hele 14 år på rad. anken jobber hardt for å yte god kundeservice, ha gode priser og levere brukervennlige løsninger innen betaling, sparing og lån. Banken har 379.000 kunder, en forvaltningskapital på 59,2 milliarder kroner og 250 årsverk. Skandiabanken er landsdekkende med hovedkontor i Bergen, skriver Nordic News.

magnus dahlkvist hhs

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*