Gassledningsselskapet Nordstream 2 er konkurs melder SVT 2

Nord Stream 2 AG, med base i den sveitsiske kantonen Zug, som bygger gassrørledningen i Østersjøen mellom Russland og Tyskland, er forsatt i konkurs melder Sveriges Televisions program Aktuelt tirsdag kveld. Mer enn 100 ansatte er berørt, sier regjeringsråd Silvia Thalmann-Gut i ​​Zug til sveitsiske Blick TV tirsdag.

Begjært konkurs

Nord Stream 2 AG måtte «deponere balansen», dvs. måtte begjære seg konkurs. Den sveitsiske økonomiministeren Guy Parmelin hadde allerede i går kveld kunngjort at hele Nord Stream 2-ansatte i Zug var sagt opp.

Konkursen og permitteringene i datterselskapet til russiske Gazprom er en konsekvens av den tyske regjeringens beslutning om å sette «Nord Stream 2»-prosjektet på vent. For en uke siden stoppet Tysklands kansler Olaf Scholz (SPD) godkjenningsprosessen for den 1230 kilometer lange rørledningen i Østersjøen som allerede var bygget. Årsaken som ble oppgitt var Russlands militære angrep på Ukraina.

Nord Stream 2 eies av det russiske statlige gasselskapet Gazprom. Halvparten av prosjektet på elleve milliarder dollar (nesten 10 milliarder euro) ble finansiert av energi- og oljegigantene Shell, OMV, Engie, Uniper og Wintershall DEA. Med rørledningen gjennom Østersjøen ønsket Russland å doble kapasiteten på naturgassleveranser til Tyskland og Europa.

Flere medier meldte tirsdag at selskapet hadde slått seg konkurs, men dette ble avvis av selskapet.

Nord Stream 2 er den mye omtalte gigantrørledningen som skal frakte gass fra Russland til Tyskland. Ledningen er tidligere blitt karakterisert som en av de viktigste konkrete sjakkbrikkene i det politiske og økonomiske spillet mellom Vesten og Russland.

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz hadde allerede satt Nord Stream 2-samarbeidet på pause, på grunn av Russlands aggresjon mot Ukraina. Én uke etter Scholz’ budskap, er det altså full stopp.

Nord Stream 2 AG, som eies av Gazprom, hadde allerede sparket alle sine 106 ansatte etter å ha blitt utsatt for amerikanske sanksjoner.

Tirsdag formiddag meldte to Reuters-kilder ifølge Dagens Næringsliv at Nord Stream 2 AG har jobbet med en finansiell rådgiver om å klarere noen av forpliktelsene og formelt kunne starte insolvensbehandling i en sveitsisk domstol så snart som denne uken. Tirsdag kveld melder sveitiske kilder at selskapet er konkurs. Kilde: Sveriges Television, Aktuelt.

Økonomiminister Guy Parmelin fotograferta av Gov. Swiss .

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*