Statsminister Jonas Gahr Støre. Fotokreditering : SMK, Kaja Schill Godager

Det er 17 år siden Arbeiderpartiet i regjering lanserte nordområdene som satsingsområde, da Jonas Gahr Støre som fersk utenriksminister i november 2005 besøkte Tromsø. I Hurdalsplattformen sier regjeringen at «Den nye nordområdepolitikken har som mål å snu den negative befolkningsutviklingen, utnytte de lokale verdiene til å skape vekst, gjøre nordområdene til sentrum for grønn omstilling, ha større ringvirkninger og fremme nye initiativ for samarbeid med våre naboer.»

I en tale i Tromsø onsdag denne uken sa statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet at det forplikter og at det er viktig og nødvendig med en ny giv fordi nordområdene.  Nordområdepolitikk diskuteres livlig i nordnorske medier, men knapt i nasjonale medier. Nord-Norge overses. Det er for lite nasjonal oppmerksomhet om de særegne mulighetene, utfordringene og hensynene som gjelder i nord. 

Jeg mener høyreregjeringen har litt av skylda for det. Høyre-statsråd Frank Bakke Jensen ga uttrykk for det slik: «Regjeringen skal være heiagjeng i nordområdepolitikken, ikke stake ut kursen». Vår regjering skal ikke bare stå på siden og heie, vi går i gang med arbeidet med en sterk overbevisning: Nordområdene er et nasjonalt anliggende og av strategisk nasjonal betydning. 

Bærekraftig teknologi

Nå skal vi lage en nordområdepolitikk for 2020-tallet. Hele regjeringen skal jobbe for dette sammen med innbyggerne i nord. Det inkluderer selvfølgelig det samiske folk og lokalbefolkningen på Svalbard. Våre ambisjoner, kort oppsummert, er:

Nordområdene skal være et sentrum for bærekraftig energi, teknologi og mat. Staten skal ta mer ansvar og bidra med kapital og annen risikoavlastning for utløse privat kapital, ny grønn industri og nye lønnsomme arbeidsplasser.  Vi skal sørge for viktige tjenester nærmere folk. For lenge har folk opplevd at tilbud svekkes, legges ned eller forsvinner til sentrale strøk. Sammen med dem forsvinner arbeidsplasser. Og folk. Denne utviklingen må snus.Kunnskap skal være navet i nordområdepolitikken. Nord-Norge skal være en foregangsregion for desentralisert utdanning og forskning.Vi skal knytte nordområdene tettere sammen med infrastruktur. Vi skal gjøre nordområdene til vårt viktigste fredsprosjekt. Folk skal merke en forskjell med ny regjering. Det er avgjørende for å lykkes i nord. Og Norge lykkes bare om vi lykkes i nord, sa Jonas Gahr Støre, partileder og statsminister fra Arbeiderpartiet i sin tale i Tromsø

Avtale om delelinjen.

Norge og Russland oppnådde i 2010 enighet mellom de norske og russiske forhandlingsdelegasjoner om trekkingen av en grenselinje i Barentshavet og Polhavet. Jonas Gahr Støre var utenriksminister i Norge under delelinjeforhandlingene.

– Dette er en historisk dag. Vi har oppnådd et gjennombrudd i det viktigste utestående spørsmålet mellom Russland og Norge, sa statsminister Jens Stoltenberg til NrK.

Enigheten ble kunngjort gjennom en felles uttalelse fra Russland og Norges utenriksministre. Og den var forankret i den felles erklæringen som statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrij Medvedjev signerte i 2010.

Dagbladet melder fredag at tidligere statsminister Jens Stoltenberg blir ny norsk sentralbanksjef etter at han slutter som generalsekretær i NATO.

Kilder: Regjeringen.no og NrK. Fotokreditering : SMK, Kaja Schill Godager

Jens Stoltenberg overtar som sentralbanksjef i Norge etter jobben i NATO(Foto: NATO/OTAN)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*