FN`s tidligere vise generalsekretær Jan Eliasson sier ja til NATO(Foto: Holger Elgaard)

FN`s tidligere vise generalsekretær Jan Eliasson har bidratt til å snu vinden i Sverige til fordel for NATO: Verden holdt pusten før Vladimir Putins tale. Men det var ingen nyheter i talen, sa tidligere statsminister Carl Bildt på et seminar i regi av den danske tenketanken Gorrissen Federspiel Europa der Nordens Nyheter var tilstede. Jan Eliasson fra Sverige har snudd fra nei til ja i NATO-spørsmålet. Dermed følger Sverige trolig Finland inn i NATO.

– Talen var ganske standard. Muligens var det overraskende at det ikke var overraskende, sier tidligere utenriksminister Carl Bildt.

– Poenget er at krigen fortsetter og den russiske befolkningen blir stadig mer indoktrinert, sa Kristian Gerner, professor emeritus i historie ved Lunds universitet. Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist har også snudd fra nei til NATO til ja. I helgen er det ventet at de svenske sosialdemokratene sier ja til NATO. Dermed oppgir Sverige en tohunre år gammel historie som nøytral stat.

Flere nordiske statsministre deltok i den digitale nordiske debatten foran Finlands og Sveriges beslutning om å gå inn som fullverdige medlemmer i NATO: Tidligere statsminister i Finland Alexander Stub, så frem til at det forsvarspolitiske samarbeidet i NATO og EU vil bli integrert. Han ser det som en klar styrke for landene omkring Østersjøen at Finland og eventuelt Sverige blir medlemmer i NATO. Etter det Nordens Nyheter erfarer er 14. mai en viktig dato for beslutningen om Finsk medlemsskap i NATO. I helgen 17. og 18. mai møtes finske og svenske politiske ledere i Stockholm. Her ventes det at Sverige avgjør om man går med i NATO eller ikke. Danmark har besluttet å gå med i det militære samarbeidet i EU under oppbyggingen av denne enheten som integreres med det militære samarbeidet i NATO.

Den svenske diplomaten Jan Eriasson i samtale med tidligere president George W. Bush i 2005(Foto: Wikipedia)

Moderat russisk advarsel

Russland advarte skjærtorsdag mot svensk og finsk medlemskap i Nato.

– Russland vil da få to nye offisielt registrerte motstandere, sa Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev. Blir Sverige og Finland medlemmer i Nato, må Russland forsterke sitt forsvar. Det vil dermed ikke lenger bli snakk om et «atomfritt Baltikum», sa Medvedev.

Han er nå viseordstyrer i det russiske nasjonale sikkerhetsrådet.

– Inntil dette har ikke Russland hatt slike planer, men balansen må gjenopprettes, sa Medvedev.

Lithauens statsminister, Ingrida Simonyté, sier at Russlands trusler om å øke den militære aktiviteten i Baltikum inkludert atomvåpen, ikke er noe nytt.

Sverige og Finland har startet store diskusjoner om mulige Nato-medlemskap etter at Russland invaderte Ukraina.

Forrige skrev den finske avisen Iltalehti at den finske regjeringen vil ta en beslutning i løpet av mai, men at de muligens vil kunne søke om medlemskap allerede i april.

Utenriksminister Pekka Haavisto har bekreftet overfor avisen at medlemssøknaden forberedes. 

Generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Finlands statsminister Sanna Marin(Foto: Jussi Nukari/AFP

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*