Pekksa Landmark, konsernsjef i Nokia, her fotografert i Norge av da han som sjef i Fortum. besøkte Hafslund. Nokia, Nomios Group tredobler kapasiteten for GÉANT europeisk forskningsnettverk med nytt IP-nettverk med ultrahøy kapasitet. Landmark er idag konsernsjef i finske Nokia Oy.

En 10-års rammeavtale knytter Nokia til den eneste IP-kritiske nettverksleverandøren for massiv stamnettverksmigrering ledet av partneren Nomios. Dette er det første forskningsnettverket som distribuerer 800GE-rutingsgrensesnitt, og leverer enestående kapasitet for å støtte langsiktig vitenskapelig samarbeid mellom verdens beste forskere. GÉANTs GN5 IP/MPLS-rutings- og bytteutskiftingsprosjekt tredobler eksisterende nettverkskapasitet for sammenkoblinger til nasjonale forsknings- og utdanningsnettverk (NREN) over hele verden. Nokia, Nomios Group og GÉANT kunngjorde i dag at GÉANT, samarbeidet mellom European National Research and Education Networks (NRENs), vil distribuere en toppmoderne IP/MPLS-løsning fra Nokia som en del av en 10-årig rammeavtale ledet av Nomios Group, en ledende europeisk leverandør av cybersikkerhetstjenester og -løsninger. Som en del av sitt GN5 IP/MPLS-rutings- og bytteutskiftingsprosjekt, vil GÉANT være den første NREN i verden som distribuerer 800 Gigabit Ethernet (GE) ruting-grensesnitt, tredobler kapasiteten og superlader sitt 50 000 km nettverk ved å etablere et robust og sikkert grunnlag for ekstremt samarbeid og kunnskapsdeling mellom en internasjonal allianse av forskere.

Femti millioner brukere

GÉANT kobler sammen 40 NREN-er i 40 europeiske land, og kobler 50 millioner brukere og institusjoner til mer enn 100 ekstra NREN-er i hver region i verden. IP-nettverket med høy ytelse vil være grunnlaget for en global koalisjon av forskere fokusert på banebrytende forskning på tvers av disipliner som høyenergifysikk, biomedisin, radioastronomi og klimapåvirkende værforhold.

I løpet av de siste fem årene har GÉANT-nettverket opplevd 30 prosent trafikkvekst hvert år og frakter nå mer enn 7 Petabyte med data daglig. Dette skyldes i stor grad utbredelsen av instrumenter som teleskoper, sensorer og detektorer, som samler mer data med større presisjon, følsomhet og hastighet. Superdatamaskiner behandler enorme mengder data, analyserer og validerer funn. Gitt det høye nivået av samarbeid mellom allierte institusjoner, må disse dataene overføres raskt, pålitelig, sikkert og kostnadseffektivt.

GÉANT GN5 IP/MPLS Ruting and Switching Infrastructure Replacement-prosjektet representerer et strategisk go-to-market partnerskap mellom Nomios og Nokia, som samler Nomios’ omfattende erfaring med å designe og implementere robuste nettverksløsninger, kombinert med Nokias ekspertise på å levere banebrytende IP nettverksteknologi for verdens mest kritiske nettverk. I henhold til vilkårene i avtalen vil Nomios og Nokia påta seg fullstendig utskifting og oppgradering av GÉANTs eksisterende IP/MPLS-rutings- og svitsjeinfrastruktur, for å sikre forbedret skalerbarhet, sikkerhet og pålitelighet for GÉANTs omfattende nettverksoperasjoner. I tillegg vil Nomios og Nokia tilby omfattende støtte- og vedlikeholdstjenester for å sikre uavbrutt tilkobling og jevn drift for GÉANT og dens enorme brukerbase.

Egenutviklet system

Nokia 7750 Service Router IP/MPLS-plattformen, som utnytter egenutviklet ledende FP5-nettverksbehandlingssilisium, er designet for å skalere for å støtte de mest krevende arbeidsbelastningene. FP5-brikkesettet støtter 800G-overføring, som tredobler kapasiteten innenfor det eksisterende fotavtrykket og gir GÉANT tilgang til mer båndbredde enn noen annen rutingteknologi som er tilgjengelig i dag. Et lag med nettverksbeskyttelse er integrert direkte i brikkesettet, og sikrer integriteten til forskningsdata når sikkerhetstrusler – som DDoS-angrep og datainnbrudd – vokser i størrelse og alvorlighetsgrad. Innovasjoner innen strømforbruk gir 75 prosent reduksjon i energibruk sammenlignet med tidligere rutebrikkesett – noe som gir GÉANT rullebanen til å håndtere stadig større datamengder samtidig som bærekraftsmålene overholdes.

Bram Peeters, Chief Technology Officer hos GÉANT, sa: «Vi er glade for å utvide vårt forhold til Nomios og Nokia ved å distribuere Nokias høyytelses IP-nettverksteknologi på tvers av vår omfattende nettverksinfrastruktur. Løsningen legger til mulighetene vi trenger for å møte den forventede eksponentielle veksten i data og våre sikkerhetsproblemer. Dette prosjektet sikrer at GÉANT moderniserer og vedlikeholder det essensielle nettverket i verdensklasse som forsknings- og utdanningsmiljøene er avhengige av både i Europa og mer enn 100 land i hver region.»

Mohamed El Haddouchi, administrerende direktør i Nomios, sa: «Vi er utrolig beæret og glade for å ha blitt tildelt dette prestisjetunge anbudet av GÉANT. Dette partnerskapet med Nokia lar oss utnytte våre kombinerte styrker til å levere en toppmoderne IP/MPLS-rutings- og svitsjeinfrastruktur, som gir GÉANT mulighet til å fortsette å flytte grensene for forskning og utdanning, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*