President Sauli Ninistø i Finland( Foto: TPKanslia)

President Sauli Niinistö beskriver sitt forhold til Russlands Vladimir Putin som rett på sak i et storstilt intervju for Dagens Nyheter. Niinistö sier han er svært bekymret for krig i Ukraina.

Sauli Niinistö har gitt et intervju for svenske Dagens Nyheter. Temaet er den skjerpede sikkerhetssituasjonen og forholdet til Russland og NATO.

New York Times skriver søndag at den finske presidenten kjenner Putin godt. Og han frykter for Ukraina.
Den finske presidenten Sauli Niinisto har skapt en viktig rolle som tolk mellom øst og vest, og han er ikke optimistisk med tanke på fredsutsiktene.

Niinistö sier han er svært bekymret for at det skal bli krig i Ukraina, for spørsmålet er hva som skjer dersom det ikke blir en ordning.

– Det ene er at vi ser krig i Ukraina, selv om det allerede foregår krigshandlinger der i en annen skala. Eller vi ser, som ikke er et pent alternativ, at ting fortsetter som nå, noe som presser frem mer press og spenninger, sier han til Dagens Nyheter.

Farligere enn våpen

På spørsmål om det er farlig å slutte seg til NATO i denne situasjonen, svarer han:

– Jeg vet ikke, det er helt tydelig at spenningen øker. Men jeg er ikke redd for at det skal være farlig og at russerne kommer med tanken. En militær trussel, det tror jeg ikke på. Men verden er i endring. Det er etterretning, hybridtrusler, rom, satellitt, droner, roboter, hva som helst. De er nesten farligere enn tradisjonelle våpen, fordi det er veldig vanskelig å følge med på hvem som bruker dem. Det er vanskelig å forsvare seg mot noe man ikke vet tydelig.

Dagens Nyheters sjefredaktør Peter Wolodarski, som gjorde intervjuet fredag, opplyser at Niinistö er den vestlige lederen som har hatt personlig kontakt med Russlands Vladimir Putin i lengste tid.

Har et greit forhold

Niinistö beskriver forholdet som «veldig greit», og at begge parter kjenner hverandres standpunkter.

Men Sauli Niinistö sier også at han ikke vet hva Putin vil, og at han frykter at bare noen få vet.

– Men ved å følge hans tenkning, hans tale og forfatterskap de siste årene er det veldig åpenbart at han ikke strever mot Sovjetunionen men mot det russiske moderlandet. Det er en sterk nasjonalistisk følelse, sier Niinistö til Dagens Nyheter, skriver Anna Svartstrøm for Hufudstadsbladet i Helsingfors.(Oversettelse til norsk: Nils Petter Tanderø.)

President Sauli Ninistö holder sin nyttårstale. (Foto: Presidentens kansli/TPK Kanslia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*