Den nordiske investeringsbanken (NIB) og finske FinVector Oy, et Ferring Ventures-selskap, har signert et tolvårig lån på 45 millioner euro for bygging av FinVectors nye viralbaserte produksjonsenhet for genterapimedisin i Kuopio, Finland. konsernsjef Andre Küüsvek er fotografert under World Circular Forum i Helsingfors i mai.

André Küüsvek, president og administrerende direktør i NIB, deltok på åpningssesjonen til World Circular Economy Forum 2023 i Helsinki. Küüsvek understreket NIBs forpliktelse til miljø og produktivitet, og tok til orde for en mer naturpositiv tilnærming i økonomisk praksis. NIB finansierer nå farmasøytisk genterapiproduksjon i Finland.

Finland er langt fremme

Investeringen er en del av FinVectors langsiktige satsing på utvikling og produksjon av genterapibaserte medisiner i Finland. Når enheten under bygging starter sin virksomhet, vil den primært fokusere på produksjon av et nytt virusbasert genterapilegemiddel mot blærekreft. FinVectors mål er å fortsette å være en pioner som utvikler og produsent av nye presisjonsmedisiner. Viralbasert genterapi har stort potensiale for behandling av alvorlige sykdommer og tilstander som spenner fra kreftbehandlinger til vaksiner. Selskapet fikk nylig godkjenning til å skalere opp produksjonsprosessen fra U.S. Food and Drug Administration.

«Ved å gi dette lånet støtter vi FinVector til å øke deres produksjonskapasitet av effektiv medisin for kreftbehandling, som kan være til nytte for mange pasienter i nød», sier André Küüsvek, NIB-sjef og administrerende direktør.

– Finansieringen fra Nordisk Investeringsbank til byggingen av vår nye toppmoderne farmasøytiske fabrikk i Kuopio er viktig for FinVector. Blærekreft er en av de vanligste kreftformene i USA. Med den økende kapasiteten vil FinVector være i stand til å levere presisjonsmedisin til et økende antall pasienter i nød, sier Matthias Krieger, administrerende direktør i FinVector.

Den nye produksjonsenheten skal bygges i Kuopio, Savilahti, nær FinVectors nåværende lokaler, og forventes å starte i drift i 2024. Den nye fire-etasjers produksjonsenheten omfatter en total gulvflate på 25.000 kvadratmeter. Byggeplanen har dessuten en bestemmelse om å øke ytterligere produksjonskapasitet i fremtiden. Enheten vil inkludere bærekraftige energiløsninger, inkludert solenergiutnyttelse og spillvarmegjenvinning. FinVector søker om LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) miljøsertifikat for bærekraftig utvikling av konstruksjon for sin nye enhet.

Bygger opp i Kuopio

Investeringen er betydelig også for byen Kuopio. I de kommende årene forventer FinVector å øke antall ansatte til nesten 500 personer. Investeringen til selskapet kommer med en ytterligere økning i høykompetansejobber, og styrker ytterligere det kunnskaps- og forskningsintensive helsevesenet i Kuopio- og Savilahti-området. FinVector har også et nært samarbeid med Universitetet i Øst-Finland, Kuopio universitetssykehus og Kuopio senter for gen- og celleterapi (KCT).

FinVector er et raskt voksende og internasjonalt anerkjent biofarmasøytisk selskap som produserer viralbaserte genterapiprodukter. Som en pioner på dette feltet har FinVector omfattende erfaring på nesten 30 år innen cGMP-produksjon. Selskapets virksomhet er sentrert i Kuopio, Finland, og det sysselsetter hundrevis av høyt kvalifiserte fagfolk fra over 40 forskjellige land. FinVector jobber med banebrytende biofarmasøytiske produkter og har investert i å bygge toppmoderne GMP-fasiliteter for Viral Vector-plattformer. FinVector eies av Ferring Ventures, et datterselskap av Ferring Foundation B.V.

NIB er en internasjonal finansinstitusjon som eies av åtte medlemsland: Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene. NIB har høyest mulig kredittvurdering, AAA/Aaa, hos de ledende ratingbyråene Standard & Poor’s og Moody’s.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Seppo Halttunen, Senior Client Executive, på +358 40 702 8810, seppo.halttunen@nib.int
Søren Hovgaard, Country Lead Denmark, Senior Advisor, på +45 4081 3575, soren.hovgaard@nib.int
Lotta Forssell, Senior Communications Officer, på +358 10 618 0498, lotta.forssell@nib.int

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*