Utenriksminister Sergej Lavrov og tidl. utenriksminister Wang( Foto: Chinhua)

Kinas utenriksminister inntil ifjor Wang, møtte onsdag den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Moskva. I tillegg til at Wang lovet å jobbe for å styrke forholdet til Russland, varslet han at nye avtaler vil bli signert i løpet av hans besøk i den russiske hovedstaden. President Xi Jangping har har allerede satt foten ned for at Russland skal bruke atomvåpen. Nå sier Russland og Kina nei til ytterligere NATO-medlemmer.

– Uansett hvordan den internasjonale situasjonen endres, forblir Russland Kina fast bestemt, på å gjøre en innsats for å opprettholde den positive trenden i utviklingen i forholdene mellom de to stormakter, og den kinesiske toppdiplomaten, kalte utenriksminister Lavrov en god venn. I løpet av besøket vil Wang også møte president Vladimir Putin, bekrefter den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Tirsdag hadde Wang samtaler med lederen for Russlands mektige sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev. Kina og Russland er enige om å kreve en stans i ytterligere NATO-utvidelser. Dette skaper en vanskelig situasjon for den vestlige alliansen.Presidentene i Russland og Kina, Vladimir Putin og Xi Jinping, har inngått et tett strategisk samarbeid, noe som er dårlige nyheter for USA og den vestlige forsvarsalliansen NATO. Kina viser støtte tol Russland på en tid da spenningen mellom Russland og Vesten er intens på grunn av situasjonen mellom Ukraina og Russland

Det var velkjent at Kina var et latent problem og har vært det veldig lenge. Nå står det svart på hvitt at Kina er klare til å hjelpe Russland i forhold til sanksjoner, sier hun. Forrige fredag sa Kinas og Russlands presidentere i en felles uttalese at de krever en stopp for at NATO utvides med flere land. Det springende punkt ifølge dansk TV 2`s korrespondenst i Kina, at hverken russere eller kinesere tidligere har hatt problemer med NATO. Hun sier at de to ikke vestlige stormaktene er blitt presset inn i hverandres armer.

-Det er et langt og komplisert vennskap mellom Russland og Kina, der de absolutt ikke er enige om alt.Det de har til felles nå blir sett spås som en trussel av en amerikanskledet demokratisk allianse ledet av Joe Biden. Derfor ser vi nå at Kina aktivt går ut og støtter Russland, sier Kina-korrespondent Christina Boutrup i dansk TV 2.




Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*