Utenriksminister Anthony Blinken(USA) møtte Jens Stoltenberg i Bryssel(Foto: NATO)

CHISINAU, Moldova – USAs utenriksminister Antony Blinken lovet søndag USAs støtte til den lille, vestlige tidligere sovjetrepublikken Moldova som takler en tilstrømning av flyktninger fra Ukraina som betrakter Russlands intense krig mot Moldovias nabo, skriver Associated Press.

Blinken møtte høytstående moldoviske embetsmenn som ber om internasjonal hjelp til å håndtere mer enn 120 000 flyktninger fra Ukraina som det nå er vertskap for, samtidig som de søker trygghet mot potensiell russisk aggresjon. Tirsdag møter Antony Blinken president Macron i Paris. Macron har igjen snakket med president Vladimir Putin i neste to timer om krigen i Ukraina.

Utenriksminister Anthony Blinken fotografert av BBC/Nptander.

NATO medlemmer i høst

Sverige og Finland kan være nærmere NATO enn for bare seks dager siden. Hele 53 prosent av den finske befollkningen er for et NATO-smedlemsskap, mens bare 41 prosent av svenskene er for at Sverige blir medlem av NATO, i henhold til ferske meningsmålinger. Den svenske statsministeren Magdalena Andersson og forsvarsminister Peter Hultqvist drøfter NATO-spørsmålet i Helsinfors lørdag 5. mars 2022, ifølge SVT 1, skriver Nordens Nyheter.

Krigen i Ukraina er et stort tema når både NATO og EU holder spesielle utenriksministermøter i Brussel. Sverige – og USA – er involvert i begge, skriver TT(Tidningarnas Telegrambyrå). Blinken besøkte Jens Stoltenberg i Bryssel 4. mars, samme dag som den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte president Joe Biden i Washington. Sverige og Finland deltar trolig på alle NATO-konsultasjoner så lenge krigen i Ukraina pågår, skriver Nordens Nyheter fredag,

– Vi fordømmer angrepene på sivile og har i løpet av natten også sett meldinger om angrep på atomkraftverk. Det viser hensynsløsheten i denne krigen og viktigheten av å avslutte den og at Russland trekker tilbake sine tropper, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på vei til møtet.

– Vi er ikke ute etter konflikt, men hvis konflikten kommer til oss er vi klare og vi vil forsvare hver tomme av våre medlemsland, understreker samtidig USAs utenriksminister Antony Blinken.

Innenfor EU varsler utenriksminister Josep Borrell at nye sanksjoner mot Russland nå diskuteres. På vei til NATO-møtet slår han fast at det også kan bli aktuelt å slutte å kjøpe russisk gass og olje.

Takket Blinken for lederskap

Generalsekretæren takket sekretær Blinken for hans enorme lederskap og USAs sterke forpliktelse til vår defensive allianse i denne kritiske tiden. Utenriksministrene vil diskutere NATOs umiddelbare reaksjon på krisen og de langsiktige implikasjonene for euro-atlantisk sikkerhet.

Sverige kan regne med hjelp fra Storbritannia dersom Sverige skulle bli utsatt for russiske aggressive handlinger. Det lover den britiske forsvarsministeren Ben Wallace.

– Et merke fra Storbritannia som vi er glade for, sier forsvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det ville vært uforståelig om ikke Storbritannia hjalp hvis Russland i fremtiden ville utsette Sverige for aggresjon, sier den britiske forsvarsministeren Ben Wallace under en felles pressekonferanse i København sammen med den danske forsvarsministeren Morten Bødskov og Peter Hultqvist.

– Sverige er en del av samme familie. Vi ville stått ved Sverige og gjort alt vi kan for å hjelpe, både militært og på andre måter, sier Wallace ifølge TT.

Endring i synet på Russland

Etter forrige NATO-møte hadde den finske presidenten Niinistö snakket på telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og deltatt på et nettmøte med stats- og regjeringssjefene i landene som er en del av Joint Expeditionary Force (JEF). Som en generell observasjon av dagens diskusjoner sa presidenten at nylige hendelser har ført til en grunnleggende endring i Europa og forholdet til Russland. «Og det er ikke bare et spørsmål om en fundamental endring, men også et udefinert tidsperspektiv hvor det er svært vanskelig å se en bedring av situasjonen. Dette er selvfølgelig en veldig viktig sak, selv om det viktigste akkurat nå er å gjenopprette freden i Ukraina.», skriver Sauli Niinistø på Presidentens hjemmesider.

I tillegg til NATO-landene deltok også NATO Partnership Partners (Enhanced Opportunities Partners, EOP), Finland, Sverige og EU, skriver Nordens Nyheter. Den amerikanske støtten til Moldova som grenser til Ukraina, tolkes som en indirekte støtte til nøytrale land som Finland og Sverige.

Kilder: Associated Press, TT, Svenska Dagbladet, Hufudstadsbladet og Presidentens Kansli i Helsingfors.

Finlands president Sauli Niinistø besøkte president Joe Biden 4. mars 2022( Foto: Rikka Hietajärvi. Republikens presidents kansli)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*